Aantal topverdieners in publieke sector gegroeid

Het aantal mensen in de (semi)publieke sector dat meer verdient dan een ministerssalaris is gestegen met bijna vijfhonderd. Het overgrote deel van hen werkt in de zorg. In 2010 kregen 1.517 werknemers in de zorg meer betaald dan de norm van 193.000 euro, in 2011 waren dat er 1.958, dus 441 méér.

Het gemiddelde salaris van de groep die meer verdient dan een minister, daalde in 2011 wel ten opzichte van 2010. Gemiddeld verdienden zij 218.783 euro, in 2010 nog 234.191 euro. Deze cijfers presenteerde minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vanmorgen.

Volgens de wet moeten (semi)publieke organisaties, zoals woningcorporaties, onderwijsinstellingen en ziekenhuizen, gegevens openbaar maken van werknemers die uitstijgen boven een gemiddeld ministerssalaris. Zowel in 2011 als in 2010 lag de norm daarvoor op 193.000 euro. Dat is volgens Plasterk mede reden voor de stijging.

Voor het eerst geldt in 2013 een wettelijk salarismaximum voor een deel van de (semi)publieke sector. Daar geldt een hogere norm dan de ‘ouderwetse’ Balkenendenorm: bestuurders mogen sinds 1 januari niet meer dan 130 procent van een ministerssalaris verdienen. Volgens die nieuwe wet mogen zittend bestuurders hun huidige salaris vier jaar houden, als overgang. Maar vanmorgen riep minister Plasterk hen op om alvast salaris in te leveren. „Juridisch kan ik niet harder ingrijpen. Maar ik kan wel zeggen: jullie weten nu dat de Eerste en Tweede kamer dit het maximum vinden. Het zou chic zijn daar op vooruit te lopen.”

In de zorgsector is men dat niet van plan. De Vereniging van bestuurders in de zorg spande hierover al een kort geding aan tegen de staat. Zorginstellingen moeten volgens de NVZD zelf de hoogte van de beloningen kunnen bepalen. Aanstaande vrijdag doet de rechter uitspraak.

Commentaar: pagina 2

In het nieuws: pagina 4-5