Wandelden de oermensen van Bali naar Australië?

Op Java vond Nederlander Eugene Dubois eind negentiende eeuw een schedelkapje en een dijbeenbot. Hij zag er de missing link in tussen ons en de apen. Was de ‘Javamens’ een voorloper van de Aboriginals in Australië? Bioloog en paleoantropoloog Paul Storm (1959) onderzocht de kwestie. Hij is gastonderzoeker bij museum Naturalis in Leiden.

Waar is de Javamens nu?

„Achter bomvrij en kogelvrij glas, in Naturalis. De meeste musea houden de fossielen van onze voorouders in de kluis. In 1888 vond ene Van Rietschoten die op zoek was naar marmer een schedel op Java. Dat is de Wadjakmens gaan heten. Dubois zocht toen nog op Sumatra naar de schakel tussen aap en mens. Maar nadat hij de Javamens had gevonden, in 1891 en 1892, bekommerde niemand zich meer om de Wadjakmens.”

Wat bracht hem weer in beeld?

„De eerste fossiele mens in Australië werd in 1918 beschreven. De Talgai-schedel. Toen werd voor het eerst duidelijk dat daar ook lang geleden al mensen hadden rondgelopen. En ontstond er belangstelling voor de oorsprong van de Aboriginals. Die werden gezien als primitieve vertegenwoordigers van onze soort. Dubois, die twintig jaar zijn mond had gehouden, kwam toen met iets heel opvallends: hij presenteerde de Wadjakmens als proto-Australiër. Later gingen anderen er zich tegenaan bemoeien en ontstond er een beeld van een afstammingslijn die liep van de Javamens via de Solomens en Wadjakmens naar de huidige Australische Aboriginals.”

En, hadden ze daar gelijk in?

„Ik heb mijn twijfels. De Javamens is gewoon echt een Homo erectus, van zo’n 900.000 jaar geleden. En de Wadjakmens een Homo sapiens, net als wij. Tot op heden zijn er geen overgangsvormen aangetroffen in deze regio. Ik zie de Wadjak eerder als een oer-Javaan. Een robuuste voorloper van de huidige Aziaten, onder andere met hoge jukbeenderen. Ik ben zo’n driehonderd schedels gaan vergelijken. En ik zie een duidelijk Aziatisch en een Australisch patroon. DNA bevestigt dat ook.”

Dus geen prehistorische Javanen in Australië?

„Geen Javamens in Australië. Je kunt weliswaar helemaal van Zuid-Afrika naar Bali wandelen bij laag water, maar daar houdt het op. De diepe zee bij Bali is echt een barrière. Dat zie je ook heel fraai aan de grote zoogdieren. De Aziatische zijde heeft ‘gewone’ zoogdieren, met een baarmoeder, maar in Australië en Papoea Nieuw Guinea zie je alleen buideldieren en zoogdieren die eieren leggen. Spannend is natuurlijk wel dat de voorlopers van de Aboriginals die hindernis al lang geleden hebben genomen.”

Zondag 13 januari spreekt dr. Paul Storm over ‘Wie waren de eerste Aboriginals?’ 1300, Naturalis, Darwinweg 2, Leiden.