Waar spreekt Cameron?

Zal David Cameron zijn langverwachte toespraak over de Britse toekomst in Europa in Nederland houden? Geruchten daarover verschenen dit weekeinde in The Daily Mail . Downing Street wil alleen bevestigen dat de toespraak half januari wordt gehouden.

Dat een Britse premier een toespraak over Europa buiten eigen land houdt, is niet uitzonderlijk. Tony Blair gaf in 2000 in de Poolse hoofdstad Warschau zijn visie op „een Brits Europa”, John Major noemde in 1997 in Brussel het sociaal handvest een „Paard van Troje”, Margaret Thatcher uitte haar twijfels over Europese integratie in 1988 in het Belgische Brugge. Alle toespraken waren bedoeld voor de Britse kiezer.

Cameron zal in zijn betoog bevoegdheden terugeisen van Brussel. Want, zo zei de premier gisterochtend in gesprek met de BBC, omgekeerd veranderen de eurolanden „het wezen van de organisatie waartoe wij behoren”.

Er zijn volgens Cameron „veel dingen waar we zonder kunnen”. Hij noemde de werktijdenrichtlijn, die voorschrijft dat werknemers maximaal 48 uur mogen werken. Daar moet Brussel zich volgens hem niet mee bemoeien.

Cameron wil wel lid blijven van de Unie. Hij vreest dat de Britten buiten de EU „geen zeggenschap hebben over de regels van de markt waarmee we handelen”.