En dat is vier op een rij: Messi opnieuw beste voetballer ter wereld

Lionel Messi brak begin december het behoorlijk oude record van Gerd 'Der Bomber' Müller door zijn 86ste goal in het kalenderjaar 2012 te maken. Foto AFP / Alejandro Pagni

Lionel Messi is voor het vierde jaar op rij de winnaar geworden van de verkiezing beste voetballer van de wereld. De Argentijnse aanvaller van FC Barcelona, die in 2012 een recordaantal doelpunten maakte, kreeg de Gouden Bal vanavond in Zürich.

Messi won de verkiezing, waarbij gestemd wordt door alle bondscoaches en aanvoerders van nationale elftallen aangevuld met een select groepje journalisten, met 41,6 procent van de stemmen. Cristiano Ronaldo (23,7) werd tweede. De aanvaller van Real Madrid kreeg vorig jaar ook al die plek toebedeeld. Messi’s teamgenoot bij Barça Andres Iniesta (10,9) werd derde. Robin van Persie, de enige Nederlander waarop gestemd kon worden, eindigde als negende van de vijftig genomineerden.

“Om eerlijk te zijn is dit best ongelofelijk. Deze vierde Gouden Bal, daar heb ik gewoon geen woorden voor. (…) Ik wil graag de aandacht delen met mijn ploeggenoten bij Barça. En Andres Iniesta: het is fantastisch om met jou te trainen en spelen. Ook wil ik mijn vrienden van het Argentijnse team bedanken, en alle coaches en stafleden met wie ik heb gewerkt.” - Messi in zijn dankwoord.

Ook ‘s werelds beste coach en speelster gekozen

De Amerikaanse Abby Wambach werd gekozen tot beste speelster van het jaar. Haar coach bij het nationale vrouwenteam van de VS, Pia Sundhage, werd gekozen tot beste coach van het jaar. Beiden wonnen met Team USA goud op de Zomerspelen. Bondscoach van Spanje Victor Del Bosque werd coach van het jaar vanwege het prolongeren van de Europese titel met de Spaanse mannen.

De mooiste goal van het jaar werd ook gekozen en die eer viel oud-Twentespeler Miroslav Stoch ten deel:

http://youtu.be/JaX9RJ4_bpU

Collega’s kiezen Van Persie niet in wereldteam van 2012

Op het FIFA Ballon d’Or gala in Zürich werd eerder vandaag door vijftigduizend spelers het wereldteam van 2012 gekozen. Daarin was voor geen enkele Nederlander plek, dus ook niet voor Robin van Persie. Sterker nog, het complete elftal bestaat uit spelers actief in de Spaanse Primera Dívision: Iker Casillas, Daniel Alves, Marcelo, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Xabi Alonso, Xavi, Andrés Iniesta, Radamel Falcao, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.

Opvallend hieraan is dat er geen enkele speler in staat van Champions League-winnaar Chelsea, wereldbekerwinnaar Corinthians of Euro 2012-finalist Italië.

Twitter avatar InfostradaLive Infostrada Sports Most appearances (all-time) in the FIFA/FIFPro World XI: Barcelona (32). Real Madrid 19, AC Milan 10, Man United 8, Chelsea 8. #ballondor

De laatste keer dat een Nederlander werd gekozen tot wereldvoetballer van het jaar was in 1992. Toen ging de Gouden Bal naar Marco van Basten, net als in 1988 en ’89. Het jaar ervoor was de bal voor Ruud Gullit. Johan Cruyff was ‘s werelds beste in 1971, ’73 en ’74.