Uitgelicht

Film

Sense and Sensibility (Ang Lee, 1995, VS). Actrice Emma Thompson kreeg Oscar voor haar scenario van nauwgezette visualisering van Jane Austens gelijknamige, licht satirische zedenroman over de trouwlustige zusjes Dashwood. Met Thompson als de oververantwoordelijke Elinor en Kate Winslet als de impulsieve Marianne. Ook met Hugh Grant en Alan Rickman. RTL8, 20.30-23.15u.

Sherlock Holmes (Guy Ritchie, 2011, VS). Robert Downey jr. als Holmes bundelt hier zijn charisma met dat van Jude Law als een Watson die minder braaf is dan we hem kennen. Dit is een echte buddymovie en de Victoriaanse superheld is gespierder, onaangepaster en amoureuzer dan we hem van Arthur Conan Doyle kennen. Ritchie etaleert zijn sterke kanten: visuele flair, ijzersterke timing en ritme. Zijn Victoriaanse Londen is een walmend, stinkend monster van beroet marmer, kinderhoofdjes, kolen en teer. De actie flitst en knettert door vertrouwde Ritchie-trucs die het verhaal als een stoomtrein richting eindstation stuwen. Jammer van het wel erg clichématige verhaal. SBS 6, 20.30-22.40u.

The Kids Are All Right (Lisa Cholodenko, 2010, VS). Annette Bening en Julianne Moore spelen twee vrouwen die al jaren samen zijn en moeders van twee tieners (geboren dankzij een zaaddonor): Joni (Mia Wasikowska) en Laser (Josh Hutcherson). Vooral Laser is benieuwd naar zijn biologische vader en de kinderen sporen hem op via de spermabank. De ene vader vindt een beetje vader spelen leuk; de ander ziet zijn dochter als een bedreiging voor zijn gezin. De komische situaties liggen voor het oprapen en de film heeft mooie oneliners. Ned.3, 21.30-23.10u.

Informatief

The Battle for Malta. Documentaire over het eiland dat tijdens WO II cruciaal was voor de toegang tot het Suezkanaal en het bevoorraden van troepen in Noord-Afrika. Tussen ’40 en ’42 gooide de Luftwaffe meer bommen op het eilandje dan op heel Engeland tijdens de Blitz, maar de British Navy slaagde erin het eilandje te blijven bevoorraden, waardoor de vesting voor de Geallieerden behouden bleef. BBC 2, 21.30-22.30u.

Amusement

Unforgettable. Pilotaflevering van Amerikaanse politieserie over voormalig detective Carrie Welles (Poppy Montgomery) die lijdt aan hyperthymesia: ze herinnert zich alles. Behalve de moord op haar zusje. RTL4, 21.25-22.25u.

Silk. Eerste zesdelige Britse dramaserie over het werk en het leven van een aantal Londense advocaten. De 30-jarige advocate Martha Costello (Maxine Peake) heeft in deze eerste aflevering zojuist een belangrijke zaak gewonnen en krijgt meteen twee nieuwe zaken voor de volgende dag op haar bord. Met Rupert Penry-Jones als Clive Reader en Neil Stuke als Billy Lamb. Eén, 22.30-23.20u.