Twee dagen weeën remmen net zo goed als twee weken

Nederland -Groningen(Gr) .11 -12-1996. AZG ziekenhuis, couveuse afdeling. Baby in couveuse. Foto: Sake Elzinga
Nederland -Groningen(Gr) .11 -12-1996. AZG ziekenhuis, couveuse afdeling. Baby in couveuse. Foto: Sake Elzinga Elzinga Sake

De behandeling met weeënremmers van vrouwen die voortijdig dreigen te bevallen kan veel korter dan de nu gebruikelijke behandelduur van soms wel twee weken. Dat blijkt uit een studie die Nederlandse onderzoekers van het Verloskundig Consortium afgelopen week publiceerden in het medisch-wetenschappelijke Journal of the American Medical Association. Een behandeling van 48 uur met de weeënremmer nifedipine is even veilig en effectief als een behandeling van twee weken.

Kinderen die te vroeg geboren worden hebben een hogere kans om te overlijden. Driekwart van alle babysterfte treedt op bij kinderen die drie weken of meer te vroeg geboren zijn. Vandaar dat artsen er zoveel mogelijk naar streven de geboorte uit te stellen zodat het kind maximaal voldragen is. Tijdens een behandeling met weeënremmers krijgen de vrouwen ook corticosteroïden toegediend, die zorgen voor de rijping van de longen van het ongeboren kind.

In eerdere studies naar het effect van nifepidine is wel aangetoond dat het middel de duur van de zwangerschap verlengt, maar niet of kinderen daarmee beter af waren. Ook is nooit onderzocht wat de beste behandelduur is. „Eerdere studies waren te klein om die effecten te meten”, zegt arts-onderzoeker Carolien Roos van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen aan de telefoon. „Tot nu toe liep de behandeling van zwangere vrouwen met risico op vroeggeboorte in Nederland wijd uiteen: van twee dagen tot twee weken. Onze studie laat nu zien dat twee dagen behandelen al voldoende is.”

In de studie, die in tien verschillende verloskundige centra in Nederland is uitgevoerd, kregen ruim 400 zwangeren twee dagen weeënremming. Vervolgens kreeg de helft van hen nog twaalf dagen nifedipine en de andere helft placebo, in een dubbelblind onderzoek. Bij analyse bleek in beide groepen het aantal kinderen dat ernstig ziek werd of overleed vrijwel gelijk, en was er geen verschil in geboortegewicht of opnameduur van de kinderen. Een lange behandeling verlengde de zwangerschapsduur in deze studie overigens niet, maar hing wel samen met iets meer bloedverlies tijdens de bevalling.

Het Verloskundig Consortium onderzoekt in een vervolgstudie of het überhaupt wel zinvol is om vrouwen weeënremmers te geven. „We testen dat bij een groep met een laag risico, vrouwen die wel binnenkomen met weeën, maar die nog geen grote ontsluiting hebben”, zegt Roos. „Onze filosofie is: hoe minder medicijnen tijdens de zwangerschap, hoe beter.”