Tumultueus begin proces India tegen verdachten verkrachting studente

Een politieagent maakt de weg vrij voor een busje met een of meerdere verdachten dat vanochtend het terrein van de rechtbank opreed. Foto AP / Manish Swarup

Nog voordat de vijf mannen die verdacht worden van de ontvoering, verkrachting en moord op de Indiase studente Jyoti Singh Pandey vanochtend in de rechtszaal verschenen, brak daar al onrust uit. Een advocaat van de hoogste rechtbank in India wierp zich op als verdediging van het vijftal wat hem op hoon van zijn aanwezige collega’s kwam te te staan.

Zoals te doen gebruikelijk in India, wordt ook deze verkrachtingszaak besloten behandeld. De rechter oordeelde vandaag dat media en publiek niet welkom zijn tijdens de zittingen met de mannen die Jyoti op 16 december in New Delhi na een bioscoopbezoek in een bus zouden hebben verkracht. Twee van hen zouden al bereidheid hebben getoond een bekentenis en belastende verklaringen af te leggen tegen de drie anderen. Dit in ruil voor een mildere straf.

Speciaal snelrecht ingesteld

De twee verdachten Vinay Sharma en Pawan Gupta, alsmede de andere drie Mukesh Kumar, Ram Singh en Akshay Thakur moeten nog voor de rechter verschijnen om de datum van hun zaak en de aanklacht te horen. De vijf worden naast ontvoering, verkrachting en moord van nog enkele delicten verdacht. Een zesde, minderjarige verdachte wordt door de jeugdrechter berecht.

Hoewel India berucht is om zijn extreem trage rechtsgang, wordt deze zaak naar verluidt via snelrecht behandeld dat is ingesteld naar aanleiding van de dood van Jyoti.

Volgens de aanklager verdienen de verdachten niets minder dan de doodstraf. Maar Manohar Lal Sharma, de advocaat die zich vandaag onder boegeroep aandiende als verdediging, deed een beroep op het fatsoen.

“We leven in een moderne samenleving, zijn allemaal geschoold. Iedere verdachte, zelfs die van brute overtredingen, heeft het wettelijk recht om zich te verdedigen. Ik vrees dat het recht niet zal kunnen spreken, daarom heb ik besloten me voor hen in de rechtbank te presenteren.”

Nieuwe verkrachtingszaak?

De verkrachtingszaak heeft een zeldzaam nationaal debat op doen leven in India, weet Reuters. De woede richt zich tijdens veelvuldige protesten tegen de regering en in het bijzonder de politie die te weinig zou doen om vrouwen in India te beschermen.

Ook vandaag kwam mogelijk een nieuwe verkrachtingszaak met dodelijke afloop aan het licht. In een voorstad van New Delhi werd dit weekend het levenloze en half ontblote lichaam van een 21-jarige vrouw gevonden. Volgens haar vader is zij slachtoffer geworden van een groepsverkrachting.