Trucker De Rooy wint ook tweede etappe Dakar Rally

Motorcoureurs in de woestijn van Peru tijdens de tweede etappe van Pisco naar Pisco.
Motorcoureurs in de woestijn van Peru tijdens de tweede etappe van Pisco naar Pisco. Foto Reuters

De Nederlandse trucker Gerard de Rooy heeft ook de tweede etappe van de Dakar Rally gewonnen. De Brabantse titelverdediger kwam gisteren na ruim drie uur over de finish, een minuut eerder dan de Tsjech Ales Loprais. De Rooys ploeggenoot van Iveco Miki Biasion werd derde op bijna acht minuten.

De Nederlander Hans Stacey, zaterdag nog tweede in de proloog, verloor meer dan 25 minuten. Zaterdag was Stacey tijdens de ‘proloog’ over dertien kilometer als tweede geëindigd, op zestien seconden van land- en teamgenoot De Rooy. Stacey maakte onderweg een navigatiefoutje. „Ik had een klein vertaalprobleempje met mijn navigator, waardoor ik een verkeerde afslag nam”, zei Stacey na afloop tegen het ANP.

In het klassement is Loprais de enige die in het spoor van De Rooy kan blijven. Hij heeft ruim twee minuten achterstand. Nummer drie Biasion volgt op twaalf minuten.

Motorcoureur Frans Verhoeven kon zijn voortvarende begin op de tweede dag geen vervolg geven. De Brabander eindigde in de klassementsproef van 242 kilometer rondom Pisco op zijn Yamaha-fabrieksmotor als 21ste, op meer dan zestien minuten van de Spaanse ritwinnaar Joan Barreda Bort, die tevens de leiding in het algemeen klassement overnam. Verhoeven zakte van de tweede naar de achttiende plaats.

Verhoeven was zaterdag in de korte eerste etappe in Peru als tweede geëindigd, op één seconde van de Chileense winnaar Francisco Lopez. Die verloor een dag later nog meer tijd dan zijn Brabantse concurrent, ruim achttien minuten. Beide coureurs verloren veel tijd omdat ze een tijdje de weg kwijt waren.

„Ik ben er heel zeker van dat wij goed zaten volgens het roadbook en de kompaskoers”, schetste Verhoeven tegen het ANP. „We hebben zeker geen navigatiefout gemaakt. Met vier, vijf man hebben we ruim een kwartier rondjes gereden op zoek naar het waypoint.

Bij de gewone auto’s was er een dubbelslag voor de Fransman Stéphane Peterhansel. Hij kwam in zijn Mini twee minuten eerder over de streep dan de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers. Erik Wevers was op de zestiende plaats de beste Nederlander. De Spaanse winnaar van zaterdag Carlos Sainz werd elfde en neemt in het klassement diezelfde positie in.

De Fransman Stéphane Peterhansel leidt bij de auto’s. Met een zege in de tweede etappe nam hij de kop over van Carlos Sainz. De Spaanse winnaar van de eerste etappe had achttien minuten achterstand.