Stille kracht, stille macht

Indonesië wordt bijna ongemerkt welvarender. Correspondent Elske Schouten reist nog één keer door het land.

Acehnese women sit straddling on their motorcycles in Banda Aceh in Banda Aceh, Indonesia's Aceh province January 3, 2013. The administration of Lhokseumawe town, Aceh province, which is governed by Islamic Sharia law, is planning to issue a bylaw banning women from straddling motorcycles, arguing that the practice is improper for women, local media reported on Tuesday. REUTERS/Junaidi Hanafiah (INDONESIA - Tags: LAW TRANSPORT RELIGION)
Acehnese women sit straddling on their motorcycles in Banda Aceh in Banda Aceh, Indonesia's Aceh province January 3, 2013. The administration of Lhokseumawe town, Aceh province, which is governed by Islamic Sharia law, is planning to issue a bylaw banning women from straddling motorcycles, arguing that the practice is improper for women, local media reported on Tuesday. REUTERS/Junaidi Hanafiah (INDONESIA - Tags: LAW TRANSPORT RELIGION) REUTERS

Het zanderige hobbelpad naar Waliwis is weg. Over het asfalt razen brommertjes, een nieuwe moskee is in aanbouw. Ik ben terug in wat ik vier jaar geleden beschreef als „een armoedig dorp” op West-Java. Er is veel veranderd.

Ik zoek Jamilah op: een moeder van vijf kinderen die ik toen interviewde over haar tijd als dienstmeid in Saoedi-Arabië. We praten dit keer niet bij op de grond, want ze heeft nu plastic stoelen. Haar vloer, de vorige keer maar half gelegd, is af. Haar stenen huis noemde ik in 2008 een „baken van luxe in de rotzooi van Waliwis”. Nu hebben bijna alle bewoners zo’n huis. Nog maar één gezin woont in bamboe. De weg is verhard in 2009, vertelt ze, binnenkort wordt hij alweer verbreed. Arabische inkomsten waren jarenlang de enige kurk waarop Waliwis dreef. Nu lijmen haar dorpsgenoten ook schoenen en maken ze kabels in fabrieken die sinds mijn vorige bezoek zijn geopend.

Ik ga ook weer langs bij dorpshoofd Sarwani. Volgens mij is hij dikker geworden, wat hij ontkent. Hij vertelt hoe bewoners zelf geld voor de nieuwe moskee bij elkaar hebben gelegd. De grootste bijdrage kwam van handelaren, die steeds meer rijst en kippen verkopen. Al vier families hebben een auto. Sarwani zelf heeft het ook beter, al klaagt hij nog even veel. Hij lacht als ik hem eraan herinner dat hij toen maar twee keer per jaar vlees at. „Nu eet ik elke dag kip! Ik begin het al saai te vinden.”

Vooruitgang verloopt ongemerkt voor wie er middenin zit. Ook ik moest de laatste jaren nadrukkelijk stilstaan en achteromkijken om te zien hoe snel het gaat in Indonesië, het land dat ik vijf jaar heb mogen bestuderen en dat mijn thuis is geworden. Een economisch groeikanon en de op twee na grootste democratie ter wereld, die onvermijdelijk zal uitgroeien tot een wereldspeler.

De cijfers zijn spectaculair. Het gemiddelde jaarinkomen is sinds 2007 gestegen tot 3.660 dollar (2.800 euro), bijna twee keer zoveel. Het aantal gezinnen in de middenklasse is verdubbeld. En die middenklasse heeft steeds meer te besteden.

Ik zie het in mijn eigen buurt, waar groen en rommelige laagbouw in snel tempo plaatsmaakt voor nieuwe torenflats. Een oogkliniek, een viersterrenhotel, appartementen voor ‘executive living’. Alle nieuwe brommers en auto’s die ernaartoe rijden verstoppen de wegen. Ketens van minisupermarkten met airconditioning zijn geëxplodeerd en verkopen Magnums en M&M’s, vijf jaar geleden nergens te krijgen. Tieners drinken er in hard tl-licht een biertje.

Al met al trek ik dezelfde conclusie als Jamilah en Sarwani, die verwonderd stilstaan bij alle verbeteringen die ze zelf opsommen. „Alhamdulillah, prijs Allah, er is vooruitgang!”

Dat verbaast me, gezien de manier waarop ik het openbaar bestuur de laatste jaren heb zien stagneren. Rond mijn aankomst heerste nog optimisme over president Susilo Bambang Yudhoyono, aan het roer sinds 2004. Onder zijn bewind eindigde de chaos die Indonesië kenmerkte in de jaren na de val van autocraat Soeharto. De ene na de andere hoogwaardigheidsbekleder belandde wegens corruptie in de cel. Mijn verwachtingen waren hooggespannen toen hij in 2009 met een monsterzege werd herkozen; met zo’n groot mandaat zou hij nu wellicht de broodnodige infrastructuur aanleggen en de bureaucratie hervormen.

En toen gebeurde er niets. Yudhoyono benoemde een incompetente kliek van politieke vrienden in zijn kabinet en liet zich binnen de kortste keren verlammen door politieke manoeuvres van zijn rivalen.

Misschien valt in een megademocratie als Indonesië geen al te grote daadkracht te verwachten. Hier geen tienjarenplannen die een sterke overheid met strakke precisie doorvoert, zoals Singapore.

Vooruitgang heeft kennelijk geen sterk leiderschap nodig. De economie draait ook zonder Yudhoyono lustig door. Indonesiërs zijn geen Chinezen, die hun spaargeld oppotten voor de volgende generatie. Ze geven het uit. Aan een Toyota Kijang, de derdewereldauto waarin je gemakkelijk twaalf familieleden kunt proppen. Of aan een Blackberry, het statussymbool dat nu ook voor een taxichauffeur binnen bereik ligt.

Het maakt Indonesië tot een interessante mix van moderniteit en traditie. Toen ik dit jaar het Suikerfeest vierde in de desa van mijn inwonende hulp in Midden-Java, waande ik me in de feodale tijd. Zijn bejaarde vader had vroeger veel land en dus status, en kreeg tientallen dorpsgenoten op audiëntie. Zij knielden bij hem neer, brachten zijn handen naar hun hoofd, om doodserieus prevelend vergeving te vragen voor alles wat ze dit jaar verkeerd hebben gedaan. Intussen piepten de smartphones met Suikerfeestwensen per sms.

Wie maakt zich in deze explosie van konsumerisme nog druk om zaken als godsdienstvrijheid en mensenrechten? Mijn eerste reportage in Indonesië maakte ik in 2008 in een moskee van de Ahmadiyah, een islamitische stroming die veel andere moslims beschouwen als ketterij. De An Nur moskee was onder druk van buurtbewoners gesloten. In de jaren daarop zou ik nog vaak over de Ahmadiyah schrijven, want ze raakten steeds verder in het nauw. Net als andere religieuze minderheden. Kerken op Java moeten dicht, shi’ieten op Madura worden aangevallen door de sunnitische meerderheid.

Ik vreesde het ergste voor de An Nur-moskee, die midden in een wijk met ‘gewone moslims’ lag. Toen ik het gebedshuis vlak voor het Offerfeest weer opzocht, bestond het nog wel. Tientallen Ahmadiyah stroomden er binnen voor het vrijdaggebed, op het prikbord stond de prijs van koeien en offergeiten. Maar ondanks die alledaagsheid was de nervositeit voelbaar. Activiteiten zijn verplaatst naar de moeilijker toegankelijke eerste verdieping – voor het geval dat.

Democratisering en economische vooruitgang hebben de religieuze minderheden geen goed gedaan. Integendeel. Onder het bewind van Yudhoyono is de godsdienstvrijheid in het grootste moslimland ter wereld verminderd. Juist nu Indonesië democratischer is, blijkt het beschermen van niet-moslims voor bestuurders geen prioriteit. Ook niet voor de president. Ze winnen er geen stemmen mee.

Ook gewone burgers protesteren niet tegen het ‘relituig’, ook al zijn de meeste Indonesiërs het niet met hen eens. Ze hebben wel meer aan hun hoofd en willen nieuw verworven voorspoed niet in gevaar brengen.

Voorlopig overheerst in Indonesië optimisme. Zelfs over de politiek, sinds de recente verkiezing van een nieuwe gouverneur in Jakarta, een van de machtigste posities van het land. Ver buiten de hoofdstad praten Indonesiërs met enthousiasme over deze Joko Widodo. In de hoop dat hij de files en overstromingen gaat aanpakken, negeerden kiezers het feit dat zijn running mate geen moslim is, maar een Chinese katholiek.

Veel zal het niet uitmaken voor de economische trein die voortdendert. Vlak voor mijn vertrek waren opeens twee overburen verhuisd. Pal tegenover mijn huis komt een nieuw gebouw van 16 verdiepingen, kon een andere buurman me vertellen. Of hij het niet jammer vond, vroeg ik hem. In zijn jeugd woonde hij in deze buurt tussen de plantages, nu wordt hij ingebouwd door kantoorcomplexen. Maar nee. Met de kantoren kwamen de klanten voor zijn satézaakje, dat elke lunchpauze vol zit. Ook hij is besmet met de goudkoorts die nu heerst in mijn straat: hoeveel hebben ontwikkelaars ervoor over om families uit te kopen? Als het bod hoog genoeg is, vertrekt hij ook.

Per 1 januari is Elske Schouten plaatsvervangend chef buitenland van NRC Handelsblad. Melle Garschagen volgt haar op.