Snijplank op maat

Er was opwinding onder stukjesschrijvers en op het internet. Vlak voor het uitbreken van de jaarlijkse vrede op aarde verspreidde Albert Heijn een krantje waar Jamie Oliver hoofdredacteur van was. Het werd niet gewaardeerd door columnisten en niet door gewone mensen die zich uiten in briefjes op het internet die tweets worden genoemd.

Verbazend. Niet de opwinding, maar waarom nu pas? Het is troniemarketing en al lang onder de mensen. Voordat Jamie Oliver geboren werd, deed in Nederland Joop Braakhekke er al aan met kant-en-klare maaltijden. Het mislukte, de kop zette niet aan tot kopen. Herman den Blijker, topkok van beroep, hangt als theedoek te koop bij Blokker, maar verderop zie je hem niet. Oliver heeft meer succes. Fabrikanten van levensmiddelen zetten zijn aangezicht op een verpakking en vragen dan voor wat erin zit een hogere prijs. In sommige supermarkten staat uitstekende pasta op het schap, met Oliver erop, die twee keer zoveel kost als uitstekende pasta zonder hem. Zo is er lekkere pesto, zonder zijn naam, en vieze met. Levensmiddelen, serviesgoed, bestek en gereedschap. Hoe lang al kunnen we kiezen tussen eendere Tefalpannen met en zonder Oliver op de doos?

Het gaat als volgt. Fabrikanten van voedsel en kook- en keukengerei krijgen bezoek van iemand van de Oliverorganisatie. Soms komt Jamie Oliver zelf mee, zoals op de vakhandelsbeurs Ambiente in Frankfurt, waar de internationale keukenspullenindustrie elke winter bijeenkomt met nieuw gereedschap en meubilair. De troniemanager stelt fabrikanten voor een speciale lijn op de markt te brengen die de naam draagt van de held. De televisiekok komt niet met ideeën of ontwerpen. De fabrikant moet zelf iets aanwijzen wat hij wil ver-Oliveren. Zo is een keur aan rommelmarktspullen te koop die duurder zijn, maar geen haar beter. Sterker, er zijn dingen bij waarvan je weet dat Oliver er zelf niet mee gezien en gefilmd wil worden. Een spuuglelijk slabestek bijvoorbeeld. Nota bene zijn er verzendhuizen die zelf naar de held heten: jamieoliver-voor-thuis.nl of, voor een Oliver-waxinelichtjeshouder van glas: jamie-oliver-shop.nl.

Aanleiding tot dit bericht waren vragen van lezers over snijplanken. Welke moet en welke niet? Er zijn, allicht, ook Oliver-snijplanken. Niet doen. Ik adviseer geen plank, maar een scherpe zaag. Harde planken zijn prachtig, maar niet best voor het mes. Ga langs bij de bouw, liefst een pand dat wordt gerestaureerd, en kijk in de afvalcontainer. Een keur aan einden hout. Trek er een brede zachthouten plank uit en zaag hem thuis op de ideale maat. En dit nou, had een idee van Jamie Olivier kunnen zijn. Maar onder zijn naam worden snijplanken verkocht met gleufjes waar hinderlijke taartkruimels in moeten vallen.

Wouter Klootwijk schrijft wekelijks op deze plek over eten en keukenbenodigdheden.