Schlierenzauer wint weer Vierschansentoernee

De jonge Duitser Andreas Wellinger eindigde in de subtop van de 61ste editie van de Vierschansentoernee.
De jonge Duitser Andreas Wellinger eindigde in de subtop van de 61ste editie van de Vierschansentoernee. Foto Reuters

Gregor Schlierenzauer heeft net als vorig jaar de Vierschansentoernee op zijn naam geschreven. Na zijn overwinning van vrijdag in Innsbruck kwam de vandaag 23 geworden Oostenrijker ook gisteren weer voor eigen publiek in Bischofshofen als winnaar uit de strijd.

De favoriete Noorse schansspringer Anders Jacobsen, die goed begon aan de Vierschansentoernee en zijn naaste concurrent Schlierenzauer voorbleef in zowel Oberstdorf als Garmisch-Partenkirchen maar daarna in Innsbruck teleurstelde, eindigde in de 61ste editie van de Vierschansentoernee als tweede, nog wel voor zijn landgenoot Tom Hilde.

Het is al de vijfde keer op rij dat de eindzege in het prestigieuze Vierschansentoernooi naar een Oostenrijker gaat. Voordat Schlierenzauer zijn dubbelslag maakte, gingen de zeges naar achtereenvolgens Wolfgang Loitzl (2009), Andreas Kofler (2010) en Thomas Morgenstern (2011).

Schlierenzauer won de wedstrijd in Bischofshofen gisteren met reuzensprongen van 133 en 137,5 meter. Jacobsen stelde daar even sterke afstanden van 131,5 en 139 meter tegenover, maar hij kreeg vanwege ‘uitwaaierende’ latten een mindere jurywaardering. De Oostenrijker Stefan Kraft werd voor eigen publiek derde.

In zijn loopbaan heeft Schlierenzauer nu negen dagzeges behaald in de Vierschansentoernee. Het record is met tien zeges in gedeelde handen van de Oost-Duitser Jens Weissflog en de Noor Bjørn Wirkola.

Schlierenzauer debuteerde al op zestienjarige leeftijd in het wereldbekercircuit bij het schansspringen en wordt beschouwd als een van de talentvolste Oostenrijkse schansspringers ooit.