Reizigersverenigingen willen nu helemaal af van Fyra

De trein van NS Hispeed op het HSL traject tussen Amsterdam en Rotterdam. Foto ANP / Lex van Lieshout

Reizigersverenigingen Rover en de Maatschappij voor beter OV hebben genoeg van de problemen met de Fyra-trein. Zij willen dat de hogesnelheidstrein op het traject tussen Amsterdam en Brussel wordt vervangen. Dat hebben woordvoerders van de reizigersclubs vanmiddag laten weten.

De staatssecretaris moet ingrijpen, zegt een woordvoerder van de Maatschappij voor beter OV tegen persbureau Novum. De reizigervereniging wil dat Arriva de exploitatie van treinen tussen Amsterdam en Brussel op zich neemt:

“NS Hispeed voldoet niet aan de eisen die werden gesteld bij de aanbesteding wat betreft het aantal treinen en de vertraging op het traject. Zo zouden er achttien treinen per dag heen en weer moeten rijden en zijn dat er nu maar tien. Daarnaast vallen de treinen met bosjes uit.”

Ook reizigersclub Rover wil dat NS Hispeed stopt met de Fyra vanwege de vele problemen. Rover vreest echter dat Arriva te onervaren is en pleit ervoor de oude Beneluxtreinen weer in te zetten. “Pas wanneer de Fyra zonder problemen rijdt, is die weer aan de beurt”, aldus een woordvoerder tegen Novum.

Ook vanochtend problemen met Fyra

Vanochtend ontstonden opnieuw problemen met de Fyra-trein. Tussen Rotterdam en Breda stond de hogesnelheidstrein ruim een halfuur stil vanwege problemen met een spanningsbrug, meldt een woordvoerder van de NS. Zaterdag stond de Fyra eveneens enige tijd stil, ditmaal bij de grens.

De Fyra kampt sinds zijn lancering bijna een maand geleden veelvuldig met technische problemen en staat daardoor geregeld stil of valt in zijn geheel uit.