Rechters houden steeds meer rekening met rechten van het kind

Het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind speelt een steeds grotere rol in rechtszaken in Nederland. De belangen en rechten van kinderen worden vaker in overweging genomen bij een vonnis. Dat meldt de Volkskrant vandaag op basis van onderzoek uitgevoerd door het Centre for Children’s Rights Amsterdam (CCRA).

Het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind speelt een steeds grotere rol in rechtszaken in Nederland. Hier de kinderrechters in de zaak van Laura Dekker: (vlnr) mr. E.K. van der Lende-Mulder, mr. S. Kuypers en mr. G.H. Nomes.
Het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind speelt een steeds grotere rol in rechtszaken in Nederland. Hier de kinderrechters in de zaak van Laura Dekker: (vlnr) mr. E.K. van der Lende-Mulder, mr. S. Kuypers en mr. G.H. Nomes. Foto ANP / Ed Oudenaarden

Het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind speelt een steeds grotere rol in rechtszaken in Nederland. De belangen en rechten van kinderen worden vaker in overweging genomen bij een vonnis, vooral bij schrijnende gezinssituaties. Dat meldt de Volkskrant vandaag op basis van onderzoek uitgevoerd door het Centre for Children’s Rights Amsterdam (CCRA).

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Vier juristen deden onderzoek naar rechterlijke uit de afgelopen tien jaar. In ruim duizend zaken in de periode 2002 tot 2011 speelde het VN-kinderverdrag een rol, tegenover slechts 75 in de zeven jaar daarvoor. Een markant verschil, aldus Coby de Graaf, een van de onderzoekers, tegenover de krant.

Het verdrag heeft volgens het onderzoek daarmee meerwaarde. Het heeft ook vaker een positieve uitwerking gehad, met name in situaties waarvoor het kinderrechtenverdrag bedoeld is. De onderzoekers vinden het goed dat er meer belang wordt gehecht aan de positie van kinderen. Wat het kind zelf wil, wordt ook steeds vaker meegewogen.

Het onderzoek constateerde ook dat niet alle rechters de internationale rechter van kinderen laten meespelen. In strafzaken geven ze vaker voorrang aan veiligheid en de handhaving van de openbare orde. Zo wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de leeftijd van het kind. De familie- en vreemdelingenrechter laten het belang van kinderen vaker meewegen. Vooral lagere rechters wegen de belangen en rechten van kinderen mee, blijkt uit het onderzoek.

Het VN-verdrag voor de rechten van het kind is in 1989 opgesteld en sinds 1995 van kracht in Nederland.