Ramsey Nasr krijgt Gouden Ganzenveer

Aan Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr is de Gouden Ganzenveer 2013 toegekend. De Academie De Gouden Ganzenveer roemt Nasr om zijn veelzijdigheid en stelt dat de dichter en schrijver erin slaagt „vele taalregisters te bespelen”. Juist omdat „dat fenomeen niet gevangen wordt binnen de klassieke literaire prijzen” vindt de Academie dat hij in aanmerking komt voor de Gouden Ganzenveer. De onderscheiding beoogt „het geschreven woord in onze multimediale samenleving onder de aandacht te brengen”.

Ramsey Nasr (1974) neemt deze maand nog afscheid als Dichter des Vaderlands, een functie die hij sinds 2009 vervulde. Hij treedt als acteur toe tot Toneelgroep Amsterdam. Zijn gedichten als Dichter des Vaderlands, gepubliceerd in deze krant, gingen onder meer over de schilder Vermeer, misbruik van kinderen in de kerk, 400 jaar Nederlands-Amerikaanse betrekkingen, Dodenherdenking en Mauro. Ook schreef hij herdenkingsgedichten bij de dood van Harry Mulisch en Gerrit Komrij. Spraakmakend was mi have een droom uit 2009: een gedicht in Rotterdamse straattaal over het jaar 2059.

De afgelopen jaren onderscheidde hij zich verder met vlammende opiniestukken, reisverslagen en de publicatie van de cd-box Hier komt de poëzie!, met een keuze uit acht eeuwen Nederlandstalige poëzie, door hemzelf voorgedragen. In het najaar van 2011 verscheen Mijn nieuwe vaderland, met gedichten en polemische teksten. Voor deze bundel ontving hij de E. du Perronprijs 2011.

Voorgaande laureaten van de Gouden Ganzenveer waren onder meer Annejet van der Zijl, Remco Campert, Kees van Kooten en Jan Blokker. In 1991 kreeg het Cultureel Supplement van deze krant de prijs.