Proces India om verkrachting begint chaotisch

Haastig werden ze vandaag de rechtbank in New Delhi ingeduwd, de mannen die worden beschuldigd van de groepsverkrachting van een 23-jarige fysiotherapiestudente in een rondrijdende bus – een zaak die tot massale protesten leidde en de achtergestelde positie toont van vrouwen in het moderniserende India. De vrouw stierf eind vorige maand aan haar verwondingen.

Het vijftal werd vanmiddag voorgeleid in de rechtbank van Saket in het zuiden van Delhi. Ze droegen zwarte kappen over hun hoofd. Een advocaat die bereid bleek hen te verdedigen, werd uitgejouwd door collega’s. De organisatie van advocaten in Saket verbood haar leden de mannen bij te staan, „wegens de gruwelijkheid van hun daad”.

Tweeënhalf uur nadat de verdachten, afkomstig uit arme milieus, het gerechtsgebouw waren binnengeleid, waren ze nog niet in de rechtszaal verschenen. Volgens journalisten die vanuit de rechtszaal berichtten via sms’jes (camera’s en microfoons werden niet toegelaten), heerste binnen chaos. Mensen uit het publiek schreeuwden leuzen. De rechter vreesde voor de veiligheid van de verdachten en besloot tot een besloten zitting later op de dag.

De vijf, die de doodstraf kunnen krijgen, wordt naast verkrachting onder meer nog beschuldigd van moord, beroving en samenzwering.

Tegelijkertijd verscheen elders in Delhi een zesde verdachte voor een jeugdrechtbank. Hij zegt minderjarig te zijn. Volgens een politiebron, geciteerd in de Hindustan Times, was de jongen het wreedst. Hij verkrachtte haar twee keer, de laatste keer toen ze bewusteloos was en penetreerde haar met een ijzeren staaf. Ook zou hij haar ingewanden met zijn blote handen naar buiten hebben getrokken en hebben voorgesteld haar naakt uit de bus te gooien. Haar vriend, ook uit de bus geworpen, wist haar weg te trekken toen de chauffeur haar poogde te overrijden.

Bij wet is bepaald dat de naam van de vrouw slechts kan worden vrijgegeven als de familie toestemming geeft. Dit weekeinde publiceerde het Britse boulevardblad Sunday People een interview met haar vader waarin die haar naam noemt „om vrouwen die zulke aanvallen overleven kracht te geven”. In de Indiase media heeft de man echter ontkend toestemming te hebben gegeven voor publicatie. Inmiddels circuleert de naam op internet en is een openbare pagina op Facebook voor haar gemaakt.

Gisteren werd bekend dat vier politieagenten zijn geschorst in Noida, een satellietstad van Delhi. Zij weigerden de moeder van een 21-jarige vrouw te helpen die niet was thuisgekomen van haar werk. Later werd het half ontklede lichaam van de dochter gevonden. Zij zou zijn verkracht.