Obama ziet in veteraan Brennan nieuwe directeur CIA

Obama en Brennan op het moment dat de adviseur contraterrorisme de president informeert over de schietpartij op de basisschool in Newtown. Foto Reuters / Peter Souza

De Amerikaanse president Barack Obama schuift John Brennan vandaag naar voren als directeur van de CIA. Brennan, die 25 dienstjaren bij de inlichtingendienst achter de rug heeft, is momenteel adviseur contraterrorisme van de president.

Obama zal vandaag ook bekendmaken dat hij de Republikein Chuck Hagel het meest geschikt acht om minister van Defensie te worden. De Senaat zal zich over beide nominaties uitspreken.

In 2008 stond Brennan al op de kandidatenlijst voor de hoogste functie van de CIA, maar hij trok zich terug omdat hij in verband werd gebracht met de extreme verhoormethoden, zoals waterboarding, die ten tijde van de regeerperiode van oud-president George Bush gangbaar waren. Brennan ontkende daar iets mee te maken te hebben gehad en heeft zich sindsdien tegen dit soort verhoortechnieken uitgesproken.

Brennan volgt David Petraeus op die eind vorig jaar na een schandaal aftrad.