Obama tekende de fiscal cliff-deal op afstand, met deze machine

Ghostwriter
Ghostwriter

Hoe deed Obama dat precies, zijn handtekening onder de fiscal cliff-deal zetten? De wet lag op een bureau in Washington, de president op het strand van Hawaii. Het antwoord: met deze machine, die het krabbeltje kan namaken.

http://youtu.be/MyvEF0wxtYc

Dat wisten we eigenlijk al, omdat persbureau AP het vorige week zijdelings meldde toen de wet daadwerkelijk ondertekend werd, maar het is interessant om er iets meer over te weten te komen. Bovenstaand apparaat wordt een autopen genoemd en kopieert de handtekening van iemand naar een pasje. Door op een later moment dat pasje in de machine te stoppen, kan de handtekening opnieuw gezet worden, zonder dat de eigenaar ervan in de buurt hoeft te zijn. Een ander model, de Atlantic, werkt ongeveer hetzelfde, maar zonder pasje en met een eigen geheugen.

Obama zat bijna achtduizend kilometer verderop toen de wet ondertekend moest worden. Hij kwam eind 2012 kort terug van zijn vakantie in Hawaii toen de deadline zo dichtbij kwam, maar vertrok weer voordat de definitieve wet klaarlag.

Obama's handtekening links, de versie die de autopen maakt rechts. Foto CBS

Obama's handtekening links, de versie die de autopen maakt rechts. Foto CBSObama's handtekening links, de versie die de autopen maakt rechts. Foto CBS

De POTUS is doorgaans niet te beroerd om zijn handtekening even te zetten, maar deze keer kon het dus ook op afstand. Volgens radio-organisatie NPR is dit minstens de derde keer dat Obama met een autopen een document ondertekent. Hij gebruikte hem in mei 2011 vanuit Frankrijk (waar hij toen was voor de G8-top) en vanuit Indonesië in november 2011 (waar hij was voor overleg over de regio). NPR weet ook te melden dat een jaar geleden, toen de National Defense Authorization Act getekend moest worden, er nog gewoon voor gekozen werd het papier op te sturen.

In het bovenste filmpje zien we overigens het ‘Ghostwriter’-model, die volgens Mashable gebruikt wordt door veel regeringsfunctionarissen en beroemdheden, maar we weten niet zeker of dit ook het model is dat Obama in huis heeft staan. Het lijkt erop dat tegenwoordig alleen het Atlantic-model (uit het tweede filmpje) nog in productie is.

Het filmpje van de autopen oogt al niet alsof het de allernieuwste machine is, maar het concept gaat verder de geschiedenis in dan je misschien denkt. Thomas Jefferson, de derde president van de VS, gebruikte tweehonderd jaar geleden al een primitieve versie.