Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

Notaris mogelijk uit ambt gezet wegens fraude en misleiding

Stapels dossiers bij een notaris. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Rotterdamse notaris Thomas L. wordt verdacht van betrokkenheid bij mogelijke vastgoedfraude en misleiding van klanten. Morgen moet hij voor de tuchtrechter in Rotterdam verschijnen. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) wil hem uit zijn ambt laten zetten, bevestigt een woordvoerder tegenover NRC Handelsblad.

Thomas L. was volgens de KNB betrokken bij schimmige transacties die kunnen duiden op vastgoedfraude. Hij begeleidde in 2007 en 2008 de verkoop van diverse woningen in Rotterdam-Zuid. Panden werden in korte tijd gekocht en verkocht met aanzienlijke winstmarges. Eén van de woningen steeg in enkele dagen tijd 84 procent in waarde. Omdat dit kan wijzen op vastgoedfraude, zijn notarissen verplicht hier melding van te maken. L. heeft volgens de KNB nagelaten vragen te stellen over de transacties. “Een notaris die zich schuldig maakt aan betrokkenheid bij fraude hoort niet in het ambt van notaris thuis”, aldus een woordvoerder van de KNB.

Al twee eerdere pogingen L. uit ambt te zetten

De beroepsvereniging probeerde L. al tweemaal eerder tevergeefs uit zijn ambt te zetten. Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) verrichtte onderzoek naar de grote aantallen aktes die zijn notariskantoor in behandeling neemt. Er zouden jaarlijks minstens 6.000 aktes passeren, een onwaarschijnlijk hoog aantal volgens de KNB. Gemiddeld passeren jaarlijks 1.100 aktes bij een notaris. L. verklaart die hoge aantallen door zijn “vooruitstrevende” manier van werken. Zijn notariskantoor is bekend omdat het stunt met lage prijzen en ook in het weekend bereikbaar is.

Volgens de KNB gaf L. zijn klanten echter onvoldoende uitleg over de aktes. Ook zouden diverse contracten zodanig grote fouten bevatten, dat deze juridisch geen waarde hebben. De tuchtrechter ging in 2007 niet over tot schorsing, in 2011 werd L. vier weken geschorst. Het hoger beroep, dat zowel de KNB als de notaris aantekende, loopt nog.

Vorig jaar mei sprak de tuchtrechter nog een schorsing uit tegen de notaris. Een klant reageerde op een zeer goedkope offerte van zijn notariskantoor, maar werd achteraf geconfronteerd met honderden euro’s extra kosten. Veelvoorkomende kosten zoals juridische lasten en dossierkosten waren niet in de offerte opgenomen. Dat is in strijd met de regels voor notarissen, waarin is bepaald dat een “reële mogelijkheid moet bestaan dat het geoffreerde tarief ook het eindtarief is”. Ook liet de notaris in de hypotheekakte opnemen dat het verboden is negatieve recensies over zijn notarisbureau op websites te plaatsen.

L. ‘bedreigt kern publieke taak notaris’

Op de website degoedkoopstenotaris.nl klagen verscheidene gedupeerden over zijn praktijken. De tuchtrechter oordeelde dat de handelwijze van L. “vergaand in strijd” is met “hetgeen een behoorlijk notaris betaamt”. Ook “bedreigt” hij “de kern van de publieke taak van een notaris”. De tuchtrechter sprak een schorsing uit van drie maanden en ook hier loopt nog een hoger beroep.

Volgens zijn advocaat werkt L. op een “eerzame, zorgvuldige en nauwgezette wijze, precies zoals van een goed notaris verwacht mag worden”. De KNB zou het niet op prijs stellen dat L. succesvol is met zijn “eigentijdse” manier van werken. L. zal volgens zijn advocaat ontslag nemen als notaris, mede als gevolg van de voortdurende tuchtzaken die tegen hem worden aangespannen.