Nederlandse Patriotraketten zijn op weg naar Turkije

Vandaag vertrekken de patriots richting Turkije, hier verlaten ze de poort van luchtmachtbasis De Peel.
Vandaag vertrekken de patriots richting Turkije, hier verlaten ze de poort van luchtmachtbasis De Peel. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De Nederlandse Patrioteenheden zijn vanochtend vanaf de thuisbasis in het Limburgse Vredepeel vertrokken naar Turkije. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft dat volgens persdienst Novum laten weten. Het raketafweersysteem wordt langs de grens met Syrië ingezet voor de NAVO-operatie Anatolian Protector. Die moet Turkije beschermen tegen raketaanvallen uit Syrië.

De eerste colonnes vertrokken rond zeven uur onder begeleiding van de marechaussee richting de Groningse Eemshaven. Daar wordt morgen gestart met het inschepen van het materieel, waarop het later op de dag richting Turkije wordt verscheept. Naar verwachting komt het raketafweersysteem rond 22 januari aan. De Nederlandse Patriots komen bij de Zuid-Turkse stad Adana te staan.

Ongeveer dertig Nederlandse kwartiermakers vliegen morgen al vanaf vliegbasis Eindhoven naar Turkije. Samen met twintig Duitse kwartiermakers gaan zij voorbereidingen treffen op de locaties waar de Patriots worden geplaatst. Nog zo’n 270 Nederlandse militairen vertrekken rond 21 januari naar Turkije.

Patriots zijn alleen ter verdediging

Turkije heeft de NAVO gevraagd zijn bevolking en grondgebied te helpen beschermen langs de grens met Syrië. De Nederlandse Patriots worden alleen ter verdediging ingezet. Ze mogen niet worden ingezet om een noflyzone af te dwingen boven Syrië, of als bescherming voor Turkije als dat land een aanval op Syrië begint. Het is de derde keer in 22 jaar dat er Nederlandse Patriots op Turkse bodem worden geïnstalleerd.

De Kamer stemde eind december in met de uitzending. De kosten van de missie worden geraamd op 42 miljoen euro. Naast Nederland beschikken alleen de NAVO-landen Duitsland en de Verenigde Staten over de meest moderne versie van de Patriots. Ook zij zetten hun raketafweersysteem in voor Turkije.

De strijd tussen de oppositie en het regime van president Bashar Assad, die bijna 22 maanden duurt, heeft inmiddels aan ruim zestigduizend mensen het leven gekost, lieten de Verenigde Naties vorige week weten.