Nederlanders keken meeste tv in elf jaar

Nederlanders keken vorig jaar gemiddeld 196 minuten televisie per dag, drie uur en zestien minuten. Dat is meer dan in de afgelopen elf jaar.

Stichting Kijkonderzoek (SKO) die sinds 2002 de kijkcijfers meet in Nederland, heeft dat vanochtend bekendgemaakt. Vorig jaar keken Nederlanders 191 minuten per dag. Volgens SKO-directeur Bas de Vos komt de stijging vooral door de grote sportevenementen die vorig jaar plaatsvonden.

Dat valt ook op te maken uit de lijstjes met best bekeken programma’s. In de top-25 staan negentien sportprogramma’s. De bovenste zes betroffen allemaal het Europees kampioenschap voetbal in Polen en Oekraïne. Ook naar de Olympische Spelen werd goed gekeken.

Door de sport maar ook door het succes van programma’s als Boer zoekt vrouw en De reünie (beide KRO) groeide het marktaandeel van de publieke zenders. In 2012 was dat 34,5 procent, in 2011 32 procent (kijkers van zes en ouder, gedurende de gehele dag). Alle tv-zenders van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) groeiden. Ondanks de populariteit van The Voice of Holland zag RTL zijn marktaandeel bij kijkers van zes en ouder dalen van 26,2 procent naar 24,4 procent. RTL richt zich echter meer op 20- tot 49-jarigen. In die commercieel interessantere doelgroep was RTL 4 wel marktleider. De drie SBS-zenders hebben zich in 2012 nog niet hersteld: het SBS-aandeel (6+) daalde van 15,9 naar 14 procent. In de top-25 van best bekeken programma’s zonder sport komen SBS 6, Net 5 en Veronica niet voor. In de top-25 van meest uitgesteld bekeken programma’s staat alleen Dokter Tinus (SBS 6) op negen.