Meteoriet van Mars bevat veel water

Een nieuw gevonden meteoriet die afkomstig is van de planeet Mars heeft andere eigenschappen dat de ongeveer 100 andere onderzochte Marsmeteorieten. De samenstelling is anders en vooral bevat hij tien keer zo veel water als de andere. Hij bevat ook meer zuurstof.

De meteoriet, vuistgroot en 320 gram zwaar, werd in 2011 op een Marokkaanse markt gekocht en is afkomstig uit de Sahara. De steen, die de bijnaam Black Beauty kreeg, is ruim 2,1 miljard jaar oud, ouder dan de meeste andere Marsmeteorieten. Hij bestaat vooral uit basalt, dat ontstaat uit snel gestold lava. Volgens de onderzoekers, die vorige week hun verslag presenteerden in Sciencexpress, is het relatief hoge gehalte aan water en zuurstof mogelijk al bij dat stollen in de steen gekomen. Het kan ook dat de zuurstof en het water te danken zijn aan een inslag van een komeet op Mars, waarbij de steen de ruimte in is gelanceerd en uiteindelijk op Aarde terecht is gekomen. Andere Marsmeteorieten lijken afkomstig van diepere Marslagen, deze lijkt ontstaan aan de oppervlakte.