Kou op komst

Het nieuwe jaar is opvallend zacht van start gegaan. Als de rest van de maand januari normaal verloopt, met dus ook geregeld wat vorst, zal de maand als geheel toch als zacht in de boeken komen te staan. Maar er kan natuurlijk nog veel gebeuren. Inmiddels is het zo goed als zeker dat er kouder weer op komst is.

Morgen hebben we nog steeds te maken met een zuidwestelijke stroming. Boven Frankrijk en Spanje is de luchtdruk relatief hoog terwijl lagedrukgebieden aanwezig zijn in de buurt van Schotland en IJsland, en ook boven het noorden van Scandinavië. Het levert opnieuw grijs en zelfs nevelig weer op. Plaatselijk kan het ook overdag tamelijk mistig blijven. Met middagtemperaturen van 7 tot 9 graden is het zacht voor de tijd van het jaar.

Woensdag passeert een zwak koufront met plaatselijk wat regen. Koufront of niet, met 8 graden in de middag is het onveranderlijk zacht. Verder krijgen we de zon opnieuw niet of nauwelijks te zien.

Donderdag worden de veranderingen op de weerkaart zichtbaar. Op de Noorse Zee vormt zich een hogedrukgebied. Tegelijkertijd trekt een depressie via de Baltische staten naar Rusland. Met deze ontwikkeling krijgt koudere lucht de kans om vanuit Scandinavië op weg te gaan naar het zuiden. Vrijdag zit het hele land al in de koude lucht en is het nog maar net boven nul. Mogelijk valt er ook wat sneeuw. In het weekend komt het tot lichte en mogelijk zelfs matige vorst.