Kortkolom economie

‘Air France-KLM wil Alitalia overnemen’

Amsterdam. Air France-KLM is dichtbij een overname van luchtvaartmaatschappij Alitalia. Dat berichtte de Italiaanse zondagskrant Il Messagero gisteren op basis van anonieme bronnen. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep zou „vergevorderde gesprekken” voeren met de overige aandeelhouders van Alitalia. Air France-KLM heeft sinds januari 2009 25 procent van de aandelen van Alitalia in bezit – de aandelenverhouding binnen Alitalia werd voor vier jaar vastgelegd. Op 12 januari eindigt deze termijn; Air France -KLM heeft dan het recht als eerste een bod te doen op de andere aandelen. Air France wilde niet reageren. (NRC)

Boorschip Shell kan worden losgetrokken

Amsterdam. Het boorschip Kulluk van Shell, dat vorige week aan de grond liep voor de kust van Alaska, is gereed om te worden losgetrokken. Bergingswerkers van Smit hebben de benodigde sleeplijnen weten te bevestigen. Volgens een woordvoerder is er geen wezenlijke schade aan het boorschip, dat ongeveer 600 ton olieproducten aan boord heeft. Zodra de weersomstandigheden dat toelaten zal het schip naar een inham van het eiland Kodiak worden gesleept, 48 kilometer verderop. Een plaatselijke berger noemde de poging om het schip middenin de winterse stormen los te trekken tegenover persbureau AP „irreëel”. De Kulluk is cruciaal voor de, zeer omstreden, ambities van Shell in het Poolgebied. (NRC)

Bijtelling leaserijders naar privékilometers

Den Haag. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) gaat onderzoeken of rijders in een leaseauto belast kunnen worden naar rato van het privégebruik van die auto. Wie nu iets meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, moet net zo veel belasting betalen als iemand die de leaseauto veel vaker privé gebruikt. Weekers kondigde zaterdag op Radio 1 aan naar de mogelijkheden van „een gestaffelde bijtelling” te kijken. De auto-industrie, verenigd in de RAI, heeft positief gereageerd op de plannen van Weekers. Afhankelijk van de zuinigheid van een leaseauto moet maximaal 25 procent van de cataloguswaarde bij het inkomen worden opgeteld. (NRC)