Kortkolom buitenland

Oppositieleiders Bahrein blijven vast

Manama. De hoogste rechtbank in de Golfstaat Bahrein heeft vanochtend de gevangenisstraffen bevestigd tegen dertien leiders van de democratiseringsbeweging. De protesten door de shi’itische meerderheid tegen de sunnitische elite werden in maart 2011 neergeslagen met steun van Saoedische troepen, maar staken later weer de kop op. De straffen, oorspronkelijk door een militaire rechtbank vastgesteld, lopen van vijf jaar tot levenslang voor mensenrechtenactivist Abdulhadi al-Khawaji en oppositieleider Hassan Mushaimaa. Verwacht wordt dat de uitspraak van vanochtend de onrust weer zal versterken. (Reuters)

Duitse ex-president gescheiden van vrouw

Berlijn. De voormalige Duitse president Christian Wulff is gescheiden van zijn vrouw Bettina. Dat melden vandaag Duitse media op grond van een bericht in Bild. Een jaar geleden was Wulff genoodzaakt af te treden na beschuldigingen dat hij gunsten had aangenomen van bevriende ondernemers. Zijn vrouw stelde zich afgelopen jaar te weer tegen aanhoudende geruchten dat zij vroeger werkzaam zou zijn geweest in de prostitutie. In een recent verschenen boek had Bettina Wulff al geschreven over de huwelijksproblemen. (NRC)

Z-Afrika stuurt 400 militairen naar CAR

Johannesburg. Zuid-Afrika stuurt ongeveer vierhonderd militairen naar de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) om het regeringsleger te ondersteunen. Dat heeft president Jacob Zuma gisteren bekendgemaakt. De regering van CAR wordt bedreigd door een coalitie van rebellengroepen die ontevreden zijn over de uitvoering van een vredesakkoord. De rebellen hadden beloofd hun opmars naar de hoofdstad te staken in aanloop naar vredesbesprekingen in Gabon die morgen zouden beginnen. Maar ooggetuigen zeggen dat de rebellen dit weekeinde toch weer twee stadjes hebben veroverd. (AP)

Bolivia: VS saboteren regering van Morales

La Paz. Bolivia beschuldigt Amerika van het saboteren van de regering van de socialistische president Evo Morales. Een hoge bewindsman heeft gezegd „onweerlegbaar bewijs” te hebben van destabiliserende activiteiten door de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad La Paz. In 2008 heeft Morales de Amerikaanse ambassadeur al naar huis gestuurd omdat hij tegen zijn regering zou samenzweren. Nu wil de Boliviaanse regering bewijsmateriaal van ongeoorloofde acties voorleggen aan president Obama met het verzoek alle „vijandelijkheden” te staken. (BBC)

President Servië niet welkom in Kosovo

Pristina. De regering van Kosovo heeft een voor vandaag gepland bezoek van de Servische president Tomislav Nikolic aan een orthodox klooster geblokkeerd. Kosovo, dat zich in 2008 onafhankelijk verklaarde van Servië, wil pas toestemming geven voor een bezoek van Nikolic als de Kosovaarse politieke leiders de Albanese inwoners in Zuid-Servië mogen bezoeken. (AFP)