Kortkolom binnenland

Verzetsstrijder krijgt onderscheiding

Beilen. Een 92-jarige oud-verzetsstrijder uit Beilen krijgt donderdag van de Israëlische ambassade de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt. Aaltjo Ooldenburger ontvangt de onderscheiding voor het redden van het leven van joodse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij is de enige nog levende verzetsstrijder van de Groep Zefat, een verzetsgroep die tijdens de Tweede Wereldoorlog zestien joden hielp onderduiken in het Valther Bos. Oldenburger speelde een belangrijke rol in de verzorging van de onderduikers, die mede door zijn hulp de oorlog overleefden. (NRC)

Twee kinderen bij een brand omgekomen

Maastricht. Bij een brand in Maastricht zijn zondagnacht twee kinderen omgekomen. Hun moeder raakte gewond en is opgenomen in een ziekenhuis, meldde een woordvoerder van de brandweer. Over haar toestand is nog niets bekend. Hoe de brand is ontstaan is nog duidelijk. De brand in het rijtjeshuis brak rond 01.45 uur uit. Brandweerlieden troffen op de eerste verdieping de twee kinderen aan. Twee omliggende woningen werden tijdelijk ontruimd. De huizen liepen lichte roet- en rookschade op. (Novum)

Nederlandse bus op Britse weg gekanteld

Amsterdam. In het zuiden van Engeland is zondag een Nederlandse bus met zeker 26 inzittenden gekanteld. Volgens een politiewoordvoerder liep geen enkele passagier ernstige verwondingen op, maar toch zijn vijf mensen naar een ziekenhuis gebracht, meldde de BBC. De bus reed op de M3 in Hampshire toen het ongeluk rond 19.00 uur plaatsvond. De weg werd deels afgezet om de passagiers te kunnen evacueren en de bus te bergen. (Novum)

Stroomstoring na brand in Enschede

Enschede. In delen van Enschede viel zaterdagavond de stroom uit na een brand in een verdeelstation. Ongeveer 22.000 klanten van beheerder Enexis zaten door de brand zonder stroom. In het gemeentehuis van Enschede werd een crisiscentrum ingericht. In de binnenstad werden zaterdagavond stroomaggregaten geïnstalleerd. In de loop van de avond en de nacht werden alle wijken weer van stroom voorzien. Door de storing zaten ook mensen vast in liften. Ze konden binnen een half uur bevrijd worden. (Novum)

Man stopt granaat in glas cola

Lent. Explosievendeskundigen hebben zaterdag vier oude verroeste handgranaten in Lent laten ontploffen. Een 21-jarige man uit Lent had de handgranaten uit vermoedelijk de Tweede Wereldoorlog gevonden in Berg en Dal en ze mee naar huis genomen. Een van de handgranaten had hij in cola gelegd om te ontroesten. „Het in een glas stoppen van een verroeste handgranaat is bloedlink. Hij had kunnen exploderen”, meldde een politiewoordvoerder. Huisgenoten van de man belden de politie, die explosievendeskundigen inschakelde. De handgranaten zijn op een braakliggend terrein tot ontploffing gebracht. (Novum)