Kijktips

Film

Sherlock Holmes (Guy Ritchie, 2011, VS).

Robert Downey jr. als Holmes bundelt hier zijn charisma met dat van Jude Law als een Watson die minder braaf is dan we hem kennen. Dit is een echte buddymovie en de Victoriaanse superheld is gespierder, onaangepaster en amoureuzer dan ooit. Ritchie etaleert zijn visuele flair, ijzersterke timing en ritme. Zijn Victoriaanse Londen is een walmend, stinkend monster van beroet marmer, kinderhoofdjes en kolen. De actie flitst en knettert door Ritchie-trucs die het verhaal als een stoomtrein richting eindstation stuwen. Jammer van het clichématige verhaal. SBS 6, 20.30-22.40u.

Informatief

The Battle for Malta.

Documentaire over het eiland dat tijdens WO II cruciaal was voor de toegang tot het Suezkanaal en het bevoorraden van troepen in Noord-Afrika. Tussen ’40 en ’42 gooide de Luftwaffe meer bommen op het eilandje dan op heel Engeland tijdens de Blitz, maar de British Navy slaagde erin het eilandje te blijven bevoorraden, waardoor de vesting voor de Geallieerden behouden bleef. BBC 2, 21.30-22.30u.

Amusement

Unforgettable.

Pilotaflevering van Amerikaanse politieserie over voormalige New Yorkse politiedetective Carrie Welles (Poppy Montgomery) die lijdt aan hyperthymesia: ze herinnert zich alles van elke dag van haar leven. Behalve de moord op haar zusje. Ze besluit om weer bij de politie te gaan. RTL4, 21.25-22.25u.

Silk.

Eerste zesdelige Britse dramaserie over werk en leven van een aantal Londense advocaten. De 30-jarige juriste Martha Costello (Maxine Peake) heeft in deze eerste aflevering zojuist een belangrijke zaak gewonnen en krijgt van haar baas meteen twee zaken voor de volgende dag op haar bord. Met Rupert Penry-Jones als Clive Reader en Neil Stuke als Billy Lamb. Eén, 22.30-23.20u.