Is de afwas doen in een teiltje wel schoon genoeg?

Thomas Roos en zijn vrouw hebben een echtelijke ruzie over de afwas. Zij – Iraanse – sopt de borden in en spoelt die af onder de lopende kraan, zodat de sopdeeltjes, bacteriën en virussen wegspoelen. Hij doet het op de Hollandse manier: in een teiltje. Zij vindt hem smerig, hij vindt haar verspillend. „Als u dit niet oplost, eindigt het misschien in een scheiding.”

Thomas heeft gelijk. Hans Razenberg, directeur technische zaken van de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten wil een misverstand uit de weg helpen. De mens wast niet af om schimmels en bacteriën weg te poetsen, maar om de voedingsbodem voor schimmels en bacteriën weg te poetsen. Mits hij de afwas niet een week heeft laten staan. Bovendien: wie zijn lepels en soepkommen echt wil steriliseren, heeft ook niet genoeg aan een lopende kraan.

Om de voedingsbodem – de etensresten – goed af te wassen heb je vier dingen nodig: temperatuur, tijd, beweging (met een borstel) en chemie. Razenberg: „Als je van het ene minder hebt, moet je van het andere meer hebben.” Dus kun je met je afwasborstel niet bij een vies hoekje, dan moet je vertrouwen op heet water en een stevig schoonmaakmiddel dat je even laat inweken. Afwassen kan prima in een teiltje, zegt hij, en je kunt het goed laten drogen in een afdruiprek.

Rob Biersma, auteur van De Afwasborstel, een Hollands drama, weet waarom. Hij deed een studie naar de afwas. Afwasmiddel is een oppervlakteactieve stof, zegt hij, die de oppervlaktespanning van water vermindert. Daardoor drupt het sop met de etensresten) prima van de borden en glazen af. En dat gebeurt streeploos, in tegenstelling tot afspoelen onder de kraan. Dan worden grote druppels gevormd, die kalk en etensresten achterlaten. Het is wel een goed idee om de ergste etensresten vooraf weg te spoelen voor je de borden afwast.

Een woordvoerder van Procter & Gamble, fabrikant van afwasmiddel Dreft, bevestigt dat afwassen in een teiltje schoon genoeg is. „Als je maar wel een borstel gebruikt. In een vieze spons leven te veel bacteriën.” 

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl