Indiase verdachten van groepsverkrachting voorgeleid

Een blauw politiebusje, waar de verdachten van de groepsverkrachting van een 23-jarig meisje in zitten, arriveert bij de rechtbank in New Delhi.
Een blauw politiebusje, waar de verdachten van de groepsverkrachting van een 23-jarig meisje in zitten, arriveert bij de rechtbank in New Delhi. Foto AFP / Sajjad Hussain

De vijf mannen die beschuldigd worden van het verkrachten en vermoorden van een 23-jarige Indiase studente zijn vandaag voorgeleid. Twee van hen zouden bereid zijn belastende verklaringen af te leggen om daarmee een lagere straf te krijgen.

Op de Indiase televisie was vandaag te zien hoe een blauw politiebusje met het vijftal, dat in de Tihargevangenis vastzat, bij de rechtbank arriveerde. Er was nog een zesde man betrokken bij de brute groepsverkrachting, maar die is minderjarig en wordt waarschijnlijk apart berecht, waardoor hij maximaal drie jaar kan krijgen.

Gruweldaad van 2,5 uur, toen nog een uur hulpeloos op straat

De 23-jarige studente fysiotherapie was half december met een vriend naar de film geweest toen ze op de terugweg in de bus werden aangevallen door zes mannen, onder wie de chauffeur van de bus. De jongen die bij het meisje was kon drie belagers nog enige tijd van zich afhouden, maar werd toen met een ijzeren staaf buiten westen geslagen. De studente werd 2,5 uur lang mishandeld en verkracht. Daarna werd het tweetal naakt de bus uit gegooid.

De slachtoffers lagen nog een uur op straat zonder dat ze geholpen werden. Passerende automobilisten en fietsers hielden even in en reden snel weer door. Pas na drie kwartier kwam de politie, maar zij deden er lang over om echt te helpen. Eerst bakkeleiden ze over de vraag onder welk politiebureau de plaats van delict viel. “We bleven maar roepen: ‘Geef ons alstublieft kleren’”, vertelde de jongen vrijdag.

De zaak zorgde voor wereldwijde verontrusting en hevige protesten in India. Twee weken na de gruweldaad overleed het meisje in het ziekenhuis van Singapore aan haar verwondingen.

Slachtoffer heette Jyoti - ‘laat haar inspiratie zijn’

Gisteren maakte de vader van de studente bekend dat ze Jyoti heette. Het is in India eigenlijk verboden om de naam van slachtoffers van seksueel geweld openbaar te maken. De vader van het meisje besloot die wet te negeren; hij wil dat zijn dochter een inspiratiebron wordt voor andere slachtoffers van seksueel geweld.

“Mijn dochter heeft niets misdaan. Ze stierf terwijl ze zichzelf probeerde te verweren. Ik ben trots op haar. Haar naam bekendmaken zal moed geven aan andere vrouwen die zulke aanvallen hebben overleefd. Ze zullen kracht putten uit mijn dochter.”

De rechtbank is speciaal opgericht om de verdachten snel te kunnen berechten.