Iker

Het zou weer een wedstrijd worden in een gewatteerde winterjas. Iker Casillas zat gisteravond voor de tweede keer dit seizoen op de bank bij zijn club Real Madrid.

Spanje hangt uit het lood. De crisis trekt diepe groeven in de economie. Voetbal is meer dan ooit een moment van afleiding. Een overwinning van je lievelingsclub verzacht de pijn, dringt uitzichtloze werkloosheid voor even naar de achtergrond. Hoe kon coach José Mourinho de vaste keeper van het Spaanse elftal reserve zetten? De Madrileense supporters spuwden vuur. Casillas in het doel, dat was net zo vertrouwd als een dutje in de middag.

Ik heb een zwak voor Iker Casillas. Zelfs zijn uitgestoken been tijdens de WK-finale toen Arjen Robben alleen op hem afkwam, wil ik hem vergeven. Casillas is wat een keeper moet zijn; rustig en alert. Al meer dan tien jaar verdedigt hij het doel voor Real. Hij kan de plaggen rond de twee doelen in stadion Bernabéu geblinddoekt uittekenen.

En dan dat roestbruine haar.

Casillas zit in een reclame voor shampoo. Je ziet hem kermend op het veld liggen. Een zware hoofdblessure? De verzorger komt aanhollen, wast snel zijn haar met Head & Shoulders en de keeper kan weer door. Zonder roosschilfers. Tenenkrommend? Ach, Casillas mag alles.

Casillas is met recht een voetbalplaatje. Hij is de gewoonste onder de keepers. Die beroepsgroep heeft een naam hoog te houden als zonderlingen. De korte mouwen van zijn keeperstenue en de ogenschijnlijk iets te grote handschoenen zijn de enige lichte afwijkingen die ik bespeur.

Mourinho liet zich niet gek maken door de kritiek dat hij een van de beste keepers van de wereld op de bank liet plaatsnemen. Hij zei: „Casillas een monument? De club is het monument.” Casillas bleef ook kalm. „Ik ben niet gewend om reserve te zijn. Maar het is nu aan mij om hard te blijven trainen, zodat ik mijn plek in het doel terugkrijg.”

Aardig van Casillas. Terwijl iedereen bij Real Madrid coach Mourinho vervloekte, hield de keeper zich op de vlakte. Hoe moest Mourinho – van wie ik een hartstochtelijk fan ben – zich uit deze netelige situatie redden? Het ging toch al niet zo goed met Real in de competitie.

Er kwam hulp. Niet van boven, niet van de tegenstander, niet van de scheidsrechter, niet van het bestuur. De reservekeeper Antonio Adán hielp Casillas hoogstpersoonlijk weer aan zijn vertrouwde plek. Adán maakte gisteren na vijf minuten een zware overtreding in het strafschopgebied en moest na een rode kaart het veld verlaten.

Honderdduizend Madrilenen keken vanaf de tribune naar de zijlijn. Casillas stond op van de bank. Hij zwaaide zijn armen los, ontdeed zich van de gewatteerde jas en maakte zich klaar om in te vallen. Casillas rommelde aan zijn scheenbeschermers, omhelsde zijn verbannen collega en holde onder groot applaus het veld in. Het werd uiteindelijk 4-3. Voor Madrid. De fans liepen na de wedstrijd gelukkig de stad in. Crisis? Wat, waar, hoe?

Het is de vraag of Real Madrid nog in staat is om aartsrivaal Barcelona in te halen. Er is één troost: Iker staat voorlopig weer in het doel.