Het pittoreske is weg uit 't Schaep

Comedyserie ’t Schaep is terug. Seizoen vier dat vanavond begint, speelt in de ‘lelijke’ eighties. De schrijver ontdekte de charme van die periode.

KRO
KRO

„Het leven is als een kinderhempie, kort en bescheten”. Erg goed zit de sfeer in de huiskamer van Riek en Arie Balk er niet in, in de eerste aflevering van ’t Schaep in Mokum.

Vanavond start de KRO met het vierde seizoen van de oorspronkelijk op ’t Schaep met de 5 Pooten gebaseerde, maar inmiddels losgezongen serie over café-eigenaar Ko (Pierre Bokma), zijn vrouw Door (Loes Luca) en hun vriendenkring.

Na omzwervingen langs de camping (‘t Vrije Schaep) en Spanje (‘t Spaanse Schaep) zijn Kootje, tante Door en de hunnen weer teruggekeerd in hun ouwe vertrouwde Jordaan. Kootje en Door zijn weer een kroeg begonnen, die gewoon weer ’t Schaep heet. Maar de jaren tachtig breken aan. Terwijl Kootje nog worstelt met de loslatende tape van cassettebandjes is de compact disc al in opkomst. De stad is veranderd. „Het touwtje hing nog uit de deur. Ik weet niet of dat nog ken hoor, tegenwoordig”, verwoordt tante Door de nieuwe tijd. Alleenstaande moeder Lena (Georgina Verbaan) zoekt een nieuwe woning met haar zoontje Lorenzo, maar huizen zijn er niet. En Kootjes dochter Ellie leidt de krakersrellen tijdens de kroning van koningin Beatrix. Gelukkig is er „geen nacht zo donker, of er komt weer een morrege”, aldus Lukas Blijdschap (Marc-Marie Huijbregts), waarmee de teneur van de serie goed is samengevat. Want al is het scenario dit seizoen wat minder licht „het Schaep is en blijft een feelgoodserie”, aldus scenarist Frank Houtappels.

Aanvankelijk twijfelde Houtappels of de serie zich wel in de jaren tachtig zou kunnen afspelen. „Ik vind het zo’n lelijke periode, en muzikaal ook niet het meest briljant.” Met de liedjes is hij dan ook rekkelijk geweest. Eternal Flame (1988) van de Bangles en Michael Jackson’s Thriller (1982) komen voorbij, maar als het voor het verhaal goed uitkomt dat de moeder van Lucas Aretha Franklins hit R.E.S.P.E.C.T. uit 1967 zingt, dan is dat ook goed. Zat Houtappels in het eerste seizoen nog vast aan de oorspronkelijke liedjes, inmiddels kan hij de nummers kiezen die kloppen bij het scenario. „Het verhaal en de karakters zijn meer van ons geworden.”

En hij ging de charme van de periode in zien. „Toen was het crisis, en nu weer, dat is een fijne parallel. De karakters worden ouder, ze zijn zoekende. Zelfs het decor is minder onschuldig dan in eerdere series; er staat ineens een lelijk nieuwbouwhuis in de straat. Het pittoreske is weg.”

’t Schaep in Mokum (KRO)Ned. 1, 22.10 - 23.00 uur