Hagel mogelijk nieuwe minister van Defensie VS

Obama’s keuze voor conservatieve Vietnam-veteraan en voormalig senator ligt gevoelig.

President Barack Obama zal de voormalige Republikeinse senator Chuck Hagel vandaag waarschijnlijk benoemen als nieuwe minister van Defensie. Hij volgt daarmee Leon Panetta op.

Zijn naam wordt al langer in verband gebracht met de functie. Ook waarnemend CIA-directeur Michael Morell en adviseur van Obama op het gebied van terrorismebestrijding John Brennan zouden een mogelijkheid zijn geweest voor Obama, die nu naar verluidt de knoop heeft doorgehakt.

Dat zijn keuze is gevallen op de conservatieve Hagel, Vietnam-veteraan en voormalig senator uit Nebraska, ligt gevoelig. Hagel is enigszins omstreden. Critici vinden dat hij Israël niet genoeg steunt, omdat hij zich weleens kritisch uitlaat over de Israëlische regering. Sommigen noemen hem daarom zelfs antisemitisch. Ook heeft hij openlijk vraagtekens gezet bij de doelmatigheid van sancties tegen Iran om zijn nucleaire programma.

Hagels partijgenoot Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, waarschuwde Hagel gisteren dat de senatoren hem het vuur aan de schenen zullen leggen over zijn denkbeelden over het Midden-Oosten.

President Obama onderhoudt goed contact met Hagel. Mede daardoor zong zijn naam ook al rond tijdens de vorming van zijn vorige regering, in 2008. Reuters, AP