Grensconflict bekoelt relatie Pakistan en India

Pakistan beschuldigt India ervan de grens van het betwiste gebied Kashmir te zijn overgestoken.

De verhoudingen tussen de nucleaire machten Pakistan en India lijken weer verder te bekoelen. Indiase troepen doodden gisteren een militair bij een overval op een Pakistaanse legerpost. Bij het incident is volgens het Pakistaanse leger naast een dode ook een zwaargewonde gevallen.

Pakistan heeft zijn afschuw uitgesproken over de aanval op de post in Kashmir. De internationaal erkende Line of Control in het omstreden gebied, bevolkt door troepen uit beide landen, was daarna het toneel van geweervuur over en weer.

Volgens India hebben Indiase militairen alleen naar het Pakistaanse gebied geschoten als vergelding voor een mortieraanval waarbij een huis werd vernietigd. De beschuldiging dat troepen de grens zijn overgestoken met een dode tot gevolg is zeldzaam in het gebied.

In Kashmir, een bergachtig gebied in het noorden van India en Pakistan, is al bijna tien jaar een staakt-het-vuren van kracht. De strijdbijl ligt echter niet diep begraven. De twee landen, ieder uitgerust met nucleaire wapens, voerden in het verleden al twee grote oorlogen om Kashmir.

De afgelopen maanden waren de betrekkingen juist verbeterd. India executeerde de laatste Pakistaanse verdachte van de aanslagen in Mumbai en vorige maand tekenden beide landen nog een overeenkomst die reizen tussen de landen vergemakkelijkt. Reuters