Gouden Ganzenveer voor schrijver Ramsey Nasr

De Gouden Ganzenveer van dit jaar gaat naar dichter, schrijver en acteur Ramsey Nasr.

Amsterdam. Ramsey Nasr krijgt de prijs vanwege zijn grote bijdrage aan het geschreven en gedrukte woord in Nederland.

Dat maakte Paul Schnabel, voorzitter van de Academie De Gouden Ganzenveer, gisteren bekend in het programma Kunststof TV van de NTR. In een verklaring laat de jury weten dat Ramsey geroemd wordt om zijn veelzijdigheid: „Hij slaagt erin vele taalregisters te bespelen. Juist omdat dat fenomeen niet gevangen wordt binnen de klassieke literaire prijzen vindt de Academie dat hij in aanmerking komt voor de Gouden Ganzenveer.”

Nasr debuteerde in 2000 als dichter met de bundel 27 gedichten & Geen lied, die werd genomineerd voor zowel de C. Buddingh’-prijs als de Hugues C. Pernath-prijs. Een jaar later verscheen zijn eerste roman, Kapitein Zeiksnor & De Twee Culturen. In 2009 werd Nasr verkozen tot Dichter des Vaderlands, waarmee hij in de voetsporen trad van Gerrit Komrij en Driek van Wissen. Nasr maakte onlangs bekend na dertien jaar terug te keren naar het toneel, bij de Toneelgroep Amsterdam.

De Gouden Ganzenveer wordt sinds 1955 uitgereikt. Vorig jaar won schrijfster Annejet van der Zijl de prijs. Eerdere winnaars zijn Joke van Leeuwen, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman. Nasr krijgt de prijs op 25 april uitgereikt. NRC