Google-topman aangekomen in Noord-Korea

Eric Schmidt op het vliegveld van Peking, van waaruit hij vandaag naar Noord-Korea vliegt.
Eric Schmidt op het vliegveld van Peking, van waaruit hij vandaag naar Noord-Korea vliegt. Foto AP / Andy Wong

Google-topman Eric Schmidt maakte vorig week bekend het voornemen te hebben naar Noord-Korea te gaan. Wanneer de reis plaats zou vinden en wat het doel ervan was, hield hij toen voor zich. Dat is nu duidelijk: het is voor Schmidt een privéreis en humanitaire missie - en hij arriveerde vandaag al.

Bill Richardson, voormalig gouverneur van de Amerikaanse staat New Mexico en reisgenoot van Schmidt, zei vanmorgen:

“Dit is geen reis voor Google, maar ik weet zeker dat hij geïnteresseerd is in sommige economische kwesties daar, zoals het aspect van de sociale media.”

Richardson is al zo’n twintig keer in Noord-Korea geweest. Hij zegt dat hij en Schmidt met leiders willen spreken en bij universiteiten langs willen gaan. Ze vlogen vandaag vanaf Peking.

“We spreken met Noord-Koreaanse politieke leiders. We spreken met Noord-Koreaanse economische leiders, legerleiders. We bezoeken een aantal universiteiten. We hebben het bezoek niet georganiseerd. Ze zullen ons laten weten wat het reisschema is zodra we daar aankomen.”

Kritiek in VS omdat Noord-Korea raket testte

Het vierdaagse bezoek heeft in de Verenigde Staten kritiek losgemaakt. Enkele weken geleden vuurde Noord-Korea een langeafstandsraket af waarmee een satelliet in een baan om de aarde werd gebracht. Washington was verbolgen over de rakettest, die in strijd zou zijn met resoluties van de Verenigde Naties die moeten voorkomen dat Pyongyang een kernwapen vervaardigt. “We zijn niet van mening dat de timing van het bezoek bevorderlijk is en ze zijn zich daar zeker bewust van”, zei woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken Victoria Nuland vorige week.

Bronnen bij de delegatie van Schmidt zeiden dat het bezoek al gepland was voor de omstreden rakettest. De Google-topman spreekt vaak over het belang van wereldwijde internettoegang en -technologieën.

Kim Jong-un wil wetenschappelijke en technologische ontwikkeling

In zijn nieuwjaarstoespraak zette de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een aantal nieuwe doelen uiteen, waaronder de wetenschappelijke en technologische ontwikkeling van zijn land. Die ontwikkelingen moeten bijdragen aan de economische groei in 2013.

In de grote steden in Noord-Korea wint het gebruik van mobiele telefoons en computers terrein. Desondanks hebben Noord-Koreanen slechts toegang tot een vorm van intranet en niet tot het wereldwijde web. Het internet is nog altijd aan strikte censuur onderhevig.