Getuige tegen Zorreguieta over handelen onder junta

Een oud-medewerker van het Argentijnse landbouwinstituut INTA wil getuigen in de zaak tegen Jorge Zorreguieta.

Amsterdam. Dat werd gisteren bekend in het programma KRO Brandpunt. Zorreguieta was als onderminister verantwoordelijk voor het instituut ten tijde van de junta. Roque Giannone zei gisteravond in Brandpunt dat hij getuige was van het systematisch ‘zuiveren’ van de INTA-kantoren. „Ik zag hoe twee bewapende militairen en de directeur binnenkwamen, op zoek naar mijn collega Carlos Costa. Ze namen hem mee en daarna hebben we nooit meer iets van hem vernomen.” Zorreguieta, de vader van prinses Maxima, wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de verdwijning van vier mensen, toen hij onder het regime van dictator Jorge Videla (1976-1981) staatssecretaris- en later minister van landbouw was. In die periode werden bijna achthonderd medewerkers ontslagen bij het landbouwinstituut INTA en verdwenen er vier. Hij heeft altijd ontkend iets te hebben geweten.

Drie nabestaanden en een overlevende hebben een nieuwe aangifte tegen onder andere Zorreguieta ingediend. De leiding van de INTA heeft deze week bekendgemaakt mee te willen werken aan een onderzoek en de onderzoeksrechter heeft de INTA-zaak in behandeling genomen, aldus Brandpunt.. Mensenrechtenadvocaat Rodolfo Yanzón, die de zaak voor de slachtoffers behartigt, zei zaterdag dat het nog maanden duurt voordat duidelijk wordt of Zorreguieta wordt vervolgd. NOVUM