Geen last van examenvrees

Examinees rush across a cordon towards a classroom building to take part in a three-day entrance exam for postgraduate studies, at Anhui University, in Hefei, Anhui province, January 5, 2013. In China, about 1.8 million people this year applied to attend the exam which starts on Saturday. The number of examinees reached a record high in history, according to local media. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: EDUCATION)
Examinees rush across a cordon towards a classroom building to take part in a three-day entrance exam for postgraduate studies, at Anhui University, in Hefei, Anhui province, January 5, 2013. In China, about 1.8 million people this year applied to attend the exam which starts on Saturday. The number of examinees reached a record high in history, according to local media. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: EDUCATION) REUTERS

Nee, deze mensen komen niet voor de nieuwste iPhone of voor de jaarlijkse uitverkoop. Ze rennen allemaal onder het afzetlint door om zo snel mogelijk een klaslokaal van de Chinese Anhui-universiteit in de stad Hefei binnen te komen.

In China zijn afgelopen zaterdag de drie dagen durende toelatingsexamens voor masterstudies begonnen.

Hoewel de economie van China razendsnel groeit, zijn er niet genoeg banen die aansluiten op een universitaire opleiding. Veel studenten zullen dus genoegen moeten nemen met een baantje onder hun niveau.

China telt honderden universiteiten. In 2020 verwacht het land 195 miljoen hogeropgeleiden te hebben. Dat is tweemaal zoveel als er in 2009 waren.