Forse daling omzet en winst bij smartphonemaker HTC

Een winkel van HTC in Taipei, Taiwan. De smartphonefabrikant zag de winst en omzet flink dalen dit kwartaal. Foto AFP / Mandy Cheng
Een winkel van HTC in Taipei, Taiwan. De smartphonefabrikant zag de winst en omzet flink dalen dit kwartaal. Foto AFP / Mandy Cheng Een winkel van HTC in Taipei, Taiwan. De smartphonefabrikant zag de winst en omzet flink dalen dit kwartaal. Foto AFP / Mandy Cheng

Smartphoneproducent HTC heeft zijn omzet in het vierde kwartaal flink zien dalen. Het bedrijf zette zestig miljard om in Taiwanese dollars, omgerekend ruim anderhalf miljard euro. Dat meldt Novum.

In 2011 was de omzet in die periode nog ruim 101 miljard Taiwanese dollars. Ook de winst kelderde, van elf miljard naar een miljard. De winst van afgelopen kwartaal is het slechtste resultaat van HTC sinds 2004. Wel noteert de smartphoneproducent nog steeds zwarte cijfers.

Het marktaandeel van het bedrijf daalde in het derde kwartaal al van 2,7 procent vorig jaar naar 2,2 procent. In zijn blog vrijdag schreef NRC-redacteur Marc Hijink al dat fabrikanten als HTC het maar moeilijk hebben om overeind te blijven in de smartphonemarkt:

“Mobiele gadgets zijn nu de grootste en snelstgroeiende categorie in consumentenelektronica. Maar niet iedereen kan tegelijk groeien: in de smartphonemarkt halen ‘grote jongens’ Apple en Samsung met hun high-end toestellen 100 procent van de winst binnen met 50 procent van de omzet. Daaronder worstelt de rest van de markt met verliezen. HTC, Nokia, Sony, RIM of LG: ook al maken ze nog zulke mooie telefoons, alle fabrikanten lijden op dit moment verlies of ze verliezen marktaandeel.”

HTC-topman Peter Chou gaf onlangs in The Wall Street Journal nog toe dat 2012 een zeer moeizaam jaar was geweest omdat HTC niet tegen het marketinggeweld van Apple en Samsung op kan:

“De concurrentie is erg sterk en heeft een hoop geld voor marketing beschikbaar. We hebben wat dat betreft op dat vlak niet genoeg gedaan.”

Het Taiwanese bedrijf staat bovendien onder druk omdat het een forse licentie aan Apple moet betalen; vijf tot tien dollar per toestel. En die prijsdruk groeit verder nu Chinese fabrikanten ZTE en Huawei met high end-toestellen op de westerse markt komen.