Europese Unie wil een zwarte lijst van geschorste artsen

De EU wil dat geschorste artsen op een Europese lijst komen.
De EU wil dat geschorste artsen op een Europese lijst komen. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Europese Unie verwacht dat er binnen een half jaar een akkoord zal zijn over een zwarte lijst van artsen, meldt onder andere de Volkskrant. De Europese Commissie dringt al langer aan op een lijst van geschorste dokters, en is al akkoord gegaan met het voorstel. De Raad van Ministers moet er nog mee instemmen.

Landen moeten elkaar bij de totstandkoming van een dergelijke lijst informeren over het intrekken van een doktersvergunning. Het waarschuwingssysteem heeft waarschijnlijk grote steun in de EU-lidstaten en in het Europees Parlement. Europees Commissaris Michel Barnier van Interne Markt zei vandaag:

“Europa moet een mechanisme creëren dat alle lidstaten verplicht om informatie over geschorste dokters met elkaar te delen. We hopen dat hierover voor eind juni een akkoord wordt bereikt.”

Over de uitwerking is men het in Brussel nog niet eens.

Ophef ontstaan na kwestie-Ernst J.S.

Er is ophef over de kwestie ontstaan toen dit weekend bleek dat de geschorste Nederlandse arts Ernst J.S. nog steeds in een Duits ziekenhuis werkte. Minister Schippers van Volksgezondheid riep daarna op dat Europese landen elkaars sancties tegen artsen zouden moeten overnemen.

Het Duitse ziekenhuis zou vrijdag pas op de hoogte zijn gesteld van de feiten waarvan J. S. wordt verdacht. Daarop werd hij ontslagen. De neuroloog was in het ziekenhuis als arts-assistent werkzaam. Voor zover het ziekenhuis in Heilbronn heeft kunnen nagaan, heeft J. S. daar geen foute diagnoses gesteld. J. S. werkte sinds 2011 in het Duitse ziekenhuis.

Tegen J. S. loopt een strafproces omdat hij als neuroloog in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. Justitie verdenkt J. S. van 21 strafbare feiten. De rechtszaak is afgelopen november begonnen en wordt in april vervolgd.