‘Ernst J.S. vaker in Duitse dienst, bureau screende neuroloog niet’

Die Nachtaufnahme zeigt am Freitag (04.01.2013) die Kliniken am Gesundbrunnen in Heilbronn. Foto: Thomas Niedermüller/dpa
Die Nachtaufnahme zeigt am Freitag (04.01.2013) die Kliniken am Gesundbrunnen in Heilbronn. Foto: Thomas Niedermüller/dpa De Klinikum am Gesundbrunnen in Heilbronn. Foto ANP / Thomas Niederm

Ernst J.S. werd ook in 2012 al eens voor een paar weken bij een kliniek in Duitsland door een uitzendbureau geplaatst. De bemiddelaar screende de omstreden neuroloog niet, achterhaalde de NOS.

Het uitzendbureau Doctari stalde J.S. ook bij het ziekenhuis in het Duitse Heilbronn waar hij zaterdag na ontstane ophef over zijn werkzaamheid aldaar werd ontslagen. De Klinikum am Gesundbrunnen was niet op de hoogte van het strafproces dat tegen J.S. in Nederland loopt omdat hij als neuroloog in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson zou hebben gesteld.

Doctari stelt tegenover de NOS dat het geen doen is om alle cliënten te screenen en vindt dat die taak ligt bij de ziekenhuizen zelf. Het bureau zou J.S. ook nooit persoonlijk ontmoet hebben. Hij schreef zich in 2011 online in. Het Duitse OM heeft inmiddels een onderzoek ingesteld om te achterhalen of J.S. in Duitsland fouten heeft begaan.

Volgens de krant Heilbronner Stimme liet Ernst J.S. zich niet registreren bij de beroepsvereniging van artsen. Dat is wel verplicht voor artsen die in de deelstaat Baden-Württemberg aan de slag willen. De Europese Unie kondigde vandaag aan een zwarte lijst te willen aanleggen met daarop de namen van geschorste artsen.

Lees ook het interview met NRC Handelsblad uit 2009 waarin Ernst J. S. spreekt over zijn verslaving, foute diagnoses en zijn ondergang.