Ernst J.S. kon werken in Duitse kliniek omdat hij vergunning had

De SLK-Kliniek in Heilbronn waar de ex-neuroloog Ernst J.S. tot voor kort werkte voor hij ontslagen werd. Foto ANP / Marcel van Hoorn
De SLK-Kliniek in Heilbronn waar de ex-neuroloog Ernst J.S. tot voor kort werkte voor hij ontslagen werd. Foto ANP / Marcel van Hoorn De SLK-Kliniek in Heilbronn waar de ex-neuroloog Ernst J.S. tot voor kort werkte voor hij ontslagen werd. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De omstreden ex-neuroloog Ernst J.S. kon mede bij de kliniek in het Duitse Heilbronn werken omdat hij een Nederlandse verklaring van geen bezwaar had. Dat maakte de kliniek vandaag in een persverklaring bekend.

J.S. werkte sinds 2011 in de SLK-Kliniken voor neurologie in Heilbronn, eerst als een soort medisch assistent, later als een soort eredokter. Vorige week werd hij ontslagen toen het ziekenhuis van zijn reputatie hoorde. Sindsdien onderzoekt het ziekenhuis hoe het mogelijk is dat Ernst J.S. bij het ziekenhuis heeft kunnen werken. Alom klinkt het pleidooi voor een internationale zwarte lijst van artsen.

Ondanks het feit dat er in 2011 geruchten gingen dat Ernst J.S. geen geldige medische licentie had, kon de voormalig neuroloog op enig moment toch een geldig medisch vertaald certificaat overleggen. De kliniek nam vervolgens contact op met een eerder ziekenhuis waar J.S. gewerkt had, die meldde geen bijzonderheden.

Google-zoektocht leverde geen reden tot twijfelen

Een zoektocht op internet leverde ook geen alarmerende vondsten op, vermoedelijk omdat in het Duits werd gezocht en omdat er meer namen met J.S. zijn. Om die reden zag het ziekenhuis geen aanleiding te twijfelen aan de echtheid van het door J.S. gepresenteerde document.

Eerder vandaag bleek al dat het ziekenhuis wist dat de oud-neuroloog uit het beroepsregister in Nederland was geschrapt, maar verzuimde om te onderzoeken waarom. Omdat er geen arrestatiebevel of een beroepsverbod was voor Ernst J.S. werd de ex-neuroloog toch aangesteld.

Twee patiënten met een klacht

De kliniek houdt ook het patiëntendossier van J.S. tegen het licht om te kijken of patiënten mogelijk schade hebben opgelopen. Een patiënt meldde gisteren al dat ze na nog weken na de ingreep van J.S. last zou hebben gehad. Een tweede patiënt meldde zich vandaag. De kliniek roept alle patiënten op zich te melden als ze denken dat ze niet goed behandeld zijn door de ontslagen neuroloog.

De omstreden arts wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. J.S. wijt zijn fouten zelf aan zijn verslaving destijds in het interview dat hij in 2009 met NRC Handelsblad had.

Het Openbaar Ministerie in Duitsland is ook bezig te onderzoeken of J.S. strafbare feiten heeft gepleegd.