Dwarse Republikein met kritiek op Israël

Naar verwachting draagt president Obama de controversiële ex-senator Chuck Hagel vandaag voor als minister van Defensie. De kritiek zwelt aan.

Charles Timothy Hagel
Charles Timothy Hagel Foto AFP

President Obama schuwt de controverse niet met de nominatie van Charles Timothy ‘Chuck’ Hagel als zijn nieuwe minister van Defensie. De officiële aankondiging wordt in de loop van vandaag verwacht, na wekenlange verhitte geruchten. De eigenzinnige visie van de 66-jarige Republikein op het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten roept weerstand op in de Amerikaanse Senaat, dat met zijn benoeming moet instemmen.

Met name Hagels kritiek op Amerika’s opstelling in het Midden-Oosten heeft hem vijanden bezorgd. In zijn tijd als senator (1997-2009) zei hij dat politici in Washington geïntimideerd worden door de ‘joodse lobby’ om Israël te steunen. Ook wilde hij geen strengere sancties tegen Iran, dat volgens Israël kernwapens ontwikkelt. Hij zag meer in direct overleg met Israëls aartsvijand.

De grijsharige oud-zakenman en multimiljonair had zich toen al ongeliefd gemaakt bij de Republikeinen. Zijn weerstand tegen de oorlog in Irak maakte hem een paria binnen zijn partij. Hagel stemde in met de invasie in Irak in 2003, maar verzette zich later tegen een uitbreiding van de troepenmacht door president George W. Bush.

Hagel was sergeant tijdens de oorlog in Vietnam, kreeg meerdere onderscheidingen en loopt nog altijd rond met een paar granaatsplinters in zijn borstkas. Hij vergeleek de oorlog in Irak met die in Vietnam: net als toen, vond Hagel, verloren de Amerikanen al snel het overzicht en overschatten ze hun invloed om de samenleving te veranderen.

Een paar Republikeinse senatoren hebben al laten blijken dat ze de benoeming van Hagel willen tegenhouden. „Zijn vroegere stemgedrag en uitlatingen, met name over schurkenstaten als Iran, zijn zeer zorgwekkend”, zei John Cornyn, een prominente senator, gisteren. „Nu Iran steeds vijandiger wordt en aan invloed wint in de regio, is Chuck Hagel de slechtste boodschap die we kunnen sturen aan onze vriend Israël en andere bondgenoten in het Midden-Oosten.” Ook Lindsey Graham, een Republikein die met succes verzet bood tegen de nominatie van Susan Rice als minister van Buitenlandse Zaken, is sceptisch: „De president zoekt de confrontatie met deze nominatie.”

Dan is er ook nog verzet tegen Hagel onder Democraten. Ze vallen over een opmerking van Hagel in 1998, toen hij tegen de benoeming van een homoseksuele diplomaat stemde. De man was volgens hem „openlijk en agressief homoseksueel”. Hagels excuses vorige maand kwamen rijkelijk laat, zei de man.

Toch wordt Hagels nominatie waarschijnlijk goedgekeurd door de Senaat, waar de Democratische meerderheid Obama’s keuze niet wil blokkeren. De ideeën van Obama en Hagel over het buitenlandbeleid komen overeen en de afgelopen jaren was Hagel lid van Obama’s adviesraad voor inlichtingendiensten.