‘Duitse OM onderzoekt of neuroloog Ernst J.S. ook daar de fout in ging’

De Klinikum am Gesundbrunnen, het Duitse ziekenhuis in Heilbronn waar de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur werkte.
De Klinikum am Gesundbrunnen, het Duitse ziekenhuis in Heilbronn waar de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur werkte. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Het OM van het Duitse Heilbronn onderzoekt of de Nederlandse ex-neuroloog Ernst J.S. ook daar de fout in is gegaan. Onlangs kwam naar buiten dat de 67-jarige verdachte van de grootste Nederlandse medische rechtszaak tot nu toe weer aan het werk was, in Duitsland.

De BNR-correspondent in Duitsland meldt dat het Openbaar Ministerie van het Duitse Heilbronn een onderzoek opent naar zijn werk als neuroloog bij het ziekenhuis Klinik am Gesundbrunnen in Heilbronn. Vrijdag bleek dat hij daar nu werkte, zaterdag werd hij ontslagen.

Onjuiste diagnoses en wellicht onnodige hersenoperaties

Ernst J.S. heeft als neuroloog in Nederland mogelijk tientallen patiënten verteld dat ze de ongeneeslijke ziekten alzheimer, parkinson of multiple sclerose hadden, terwijl dat niet zo was. Onlangs werd bekend dat hij bij dertien van zijn patiënten in het Medisch Spectrum Twente (MST) wellicht ten onrechte hersenoperaties of hersenbiopsieën liet verrichten.

Hij schreef zich in 2009 uit als arts en neuroloog, wat betekende dat hij niet meer in Nederland aan het werk kon. In het buitenland waren zijn diploma’s echter nog wel geldig. De kliniek in Hellbron zegt dat hij beschikte over de juiste papieren en dat er navraag is gedaan bij een van de ziekenhuizen waar hij eerder werkte. Daaruit kwam niets vreemds naar voren.

In Duitsland tot nu toe alleen een klacht over een ruggenprik

Gisteren ontving de kliniek een klacht van een 33-jarige vrouwelijke patiënt van J.S., die zich na een ruggenprik dagenlang nauwelijks kon bewegen. Volgens de directeur van de kliniek, Thomas Jendges, is dat echter geen schande: J.S. was bevoegd om die handeling uit te voeren en zoiets kan “altijd een keer gebeuren”.

Lees ook dit interview dat NRC in 2009 met de neuroloog had. “Ik zie in dat ik niet meer als arts kan werken”, zei hij destijds.