Discussieer vooral niet over politiek, zucht stil en geniet

Het is zover. Je moeder is 65 geworden (of 50), je ouders zijn 25 jaar getrouwd, of Disneyland Parijs heeft een mooie aanbieding. Om het te vieren ga je met de hele familie een weekendje weg. Naar een vakantiepark of jullie huis in Frankrijk. Voor sommigen een waar feest, voor velen een recept voor onderhuidse spanning, lethargie of ruzie. Als je van de laatste categorie bent: hoe zorg je ervoor dat je het leuk hebt?

1Neem het initiatief. Als je dat niet doet, loop je de kans op sleeptouw te worden genomen en dat is vaak een recept voor totale verveling. Hou daarbij rekening met de smaak van de andere aanwezigen. Dus zet een speurtocht uit of huur een zespersoonfiets zodat alle kinderen hun energie kwijtkunnen, de rokers kunnen roken en de vijftienjarige nerds de buitenlucht een keer opsnuiven. Stof je gourmetstel af of kook een zevengangendiner. Zorg dat je iets organiseert waardoor je het zelf naar je zin hebt.

2Wees voorbereid. Zit je niet in de organisatie van het uitje? Bereid je dan voor op een paar dagen met activiteiten die je niet zo snel zelf zou kiezen. Bowlen, speurtochten, zwemmen in een tropische zwemparadijs, Triviant-toernooitjes. Geef je over. De kunst is om er niet over na te denken en gewoon mee te doen. Blijf positief en probeer die net iets te fanatieke zwager te verslaan door net zo enthousiast te gaan bowlen en daar je lol uit te halen.

3Vermijd politieke discussies. Tenzij je ze kunt winnen. Zo niet, verander het onderwerp onmiddellijk zodra het op politiek komt. Of maak je uit de voeten. Familie en politiek gaan zelden samen.

4Neem een goed boek mee, of twee, voor als je wilt vluchten voor familiegedoe. Voor als het echt even niet meer gaat. Of omdat die gevreesde discussie over Rutte losbarst. Met een boek kun je je het eenvoudigst terugtrekken – als je zegt dat je even een frisse neus gaat halen, wil er altijd iemand ‘gezellig’ mee, anders ben je ook maar zo ‘alleen’. Zeg bij scheve blikken desnoods iets als: „Ik móét dit voor maandag écht gelezen hebben voor mijn werk.’

5Bemoei je niet met de opvoeding van de aanwezige kinderen, zeker niet als je zelf geen kinderen hebt. Je weet er per slot van rekening niks van. Wel scoor je punten door met ze te voetballen of een spelletje te doen. Of ga een ijsje met ze kopen, zodat hun ouders even tijd voor zichzelf hebben.

6Drink een wijntje, maar niet de fles leeg. Het is niet handig de controle te verliezen over dingen die je zegt. Als het je niet uitmaakt, drink lekker door, maar weet dat je een risico loopt als de rest van het gezelschap dat ook doet. Voor je het weet hoor je alles over de gezondheidsklachten van de dames van het breiclubje van je schoonmoeder. Ho, ho, begrijp me niet verkeerd, er zijn ook heel leuke schoonmoeders. Lof aan al die geweldige vrouwen. Daar drink je wél gewoon een wijntje mee.

7Geniet. Probeer. Geef het een kans. Zucht stil en bedenk dat de kans klein is dat je vaak met z’n allen een weekend weg bent. De hele familie is er (nog) en wil met elkaar weg, ontspan en maak er iets leuks van. Misschien is het wel de laatste keer dat je allemaal – in deze samenstelling? – bij elkaar bent.