Depardieu debuteert glansrijk als Rus

Gérard Depardieu nam zaterdag zijn paspoort gekregen. Hij wees wel het ministerschap van Cultuur in Mordovië af.

Met de klok mee: Depardieu toont zijn Russische paspoort. Acteur wordt aangekleed door Mordovische meisjes in klederdracht, terwijl lokale leider Volkov toekijkt . Toont in Saransk paspoort en valinki (boerse viltlaarzen) aan publiek. Ontmoeting met president Poetin. Resultaat: Depardieu reclameheld in Sint-Petersburg.
Met de klok mee: Depardieu toont zijn Russische paspoort. Acteur wordt aangekleed door Mordovische meisjes in klederdracht, terwijl lokale leider Volkov toekijkt . Toont in Saransk paspoort en valinki (boerse viltlaarzen) aan publiek. Ontmoeting met president Poetin. Resultaat: Depardieu reclameheld in Sint-Petersburg. Foto’s AFP, Gazeta Ru en AP.

Gérard Depardieu, die zaterdag uit handen van president Vladimir Poetin zijn Russische paspoort kreeg, heeft het ministerschap van cultuur in de deelrepubliek Mordovië geweigerd. „Bedankt, maar ik ben minister van cultuur van de wereld”, antwoordde de Franse acteur, nadat de lokale Mordovische leider Vladimir Volkov hem gisteren in de hoofdstad Saransk dit ministerschap plus de sleutels van een nieuwbouwwoning had aangeboden.

Depardieu is al ingeschreven in de burgerlijke stand van Saransk. Ook werd hem een speciaal te bouwen huis aan de Insar-rivier beloofd.

Depardieu was het hele weekeinde in Rusland. Zaterdag was de Franse belastingvluchteling op bezoek bij president Poetin in diens vakantiedatsja in Sotsji. Depardieu kreeg zijn paspoort en besprak er zijn ‘creatieve plannen’. Poetin zegde hem toe dat de film Raspoetin snel in roulatie komt. Depardieu speelt de monnik die een rol zou hebben gespeeld bij de ondergang van het tsarisme.

In Saransk, een stad met 325.000 inwoners in de ‘diepe’ provincie van Europees Rusland, werd de acteur op traditionele wijze ontvangen door meisjes in klederdracht. Voordat hij weer het vliegtuig nam naar Zwitserland, waar hij gast is van wereldvoetbalbond FIFA bij de uitreiking van de Gouden Bal, opende hij in Saransk ook nog een ‘Frans’ restaurant.

De hoofdstad van Mordovië, is een van de elf speelsteden van het WK-voetlbal in 2018. In de etnische deelrepubliek bevindt zich ook het strafkamp waar nu Pussy Riot-zangeres Nadja Tolokonnikova haar straf van twee jaar gevangenis uitzit.