De ‘omstreden’ ideeën van aanstaand defensieminister Chuck Hagel

Archieffoto van Chuck Hagel tijdens een evenement op de Bellevue Universiteit. De oud-senator is voorgedragen door Obama als nieuwe minister van Defensie. Foto AP / Nati Harnik
Archieffoto van Chuck Hagel tijdens een evenement op de Bellevue Universiteit. De oud-senator is voorgedragen door Obama als nieuwe minister van Defensie. Foto AP / Nati Harnik Archieffoto van Chuck Hagel tijdens een evenement op de Bellevue Universiteit. De oud-senator is voorgedragen door Obama als nieuwe minister van Defensie. Foto AP / Nati Harnik

Nu de Republikeinse oud-senator Chuck Hagel is voorgedragen als de nieuwe minister van Defensie is zijn benoeming in handen van de Senaat. En de Republikeinen in de Senaat hebben al aangekondigd dat ze hem flink zullen doorzagen over zijn buitenlandvisie. Zijn ideeën zijn niet bij iedereen even populair namelijk.

De gematigde Hagel, die Leon Panetta moet opvolgen, is omstreden. De eigenzinnige visie van de 66-jarige Republikein op het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten roept nogal wat weerstand op in de Amerikaanse Senaat. Zijn critici vinden dat hij Israël niet genoeg steunt en sommigen beschuldigen hem zelfs van antisemitisme omdat hij zich weleens kritisch uitlaat over de Israëlische regering.

In zijn tijd als senator (1997-2009) voor Nebraska zei hij dat politici in Washington geïntimideerd worden door de ‘joodse lobby’ om Israël te steunen.

“De joodse lobby intimideert een hoop mensen. Ik denk dat het niet slim is van Israël. Iedereen heeft het recht om te lobbyen natuurlijk. (..) Ik steun Israel, maar ik ben een Amerikaanse senator.”

Tegen uitbreiding van troepen in Irak

De oud-zakenman en multimiljonair, die zijn fortuin verwierf met een telefoniebedrijf, had zich toen al impopulair gemaakt binnen zijn eigen partij met zijn weerstand tegen de oorlog in Irak. Hagel stemde weliswaar in met de invasie in Irak in 2003, maar verzette zich later tegen een uitbreiding van de troepenmacht door president George W. Bush. Hij ontwikkelde zich gaandeweg steeds meer tot een criticaster van de regering Bush en noemde het plan om meer mankracht te sturen naar Irak de “gevaarlijkste blunder die dit land op het gebied van buitenlands beleid heeft begaan sinds Vietnam”.

Over dit onderwerp zei Hagel in een discussie met senator Joe Lieberman: :

“Het is een feit dat Irakezen hun eigen lot zullen bepalen. We hebben ons begeven in een situatie die we nooit volledig hebben begrepen, zoveel is wel duidelijk na vier jaar. Terrorisme is niet het grootste probleem in Irak. Het zijn shia-milities die sjiieten vermoorden, dat gaan wij niet oplossen.”

Nucleaire sancties tegen Iran werken niet

Hagel is als lid van de Global Zero Initiative, een campagne tegen nucleaire wapens, een voorstander van het uitbannen van kernwapens, zo vertelt hij in een interview in de show van de Britse Rhizwan Khan:

Niettemin is de ex-senator consequent tegen strengere sancties tegen Iran als drukmiddel om te voorkomen dat het kernwapens ontwikkelt. Hagel is zelfs een voorstander van een dialoog met het land tot grote schrik van partijgenoten, die al hebben laten weten tegen de benoeming van Hagel te zijn. John Cornyn, een prominente senator, zei gisteren over Hagels visie op Iran:

“Zijn vroegere stemgedrag en uitlatingen, met name over schurkenstaten als Iran, zijn zeer zorgwekkend. Nu Iran steeds vijandiger wordt en aan invloed wint in de regio, is Chuck Hagel de slechtste boodschap die we kunnen sturen aan onze vriend Israël en andere bondgenoten in het Midden-Oosten.”

Twitter avatar JohnCornyn JohnCornyn I will not support Chuck Hagel’s nomination to the Department of Defense. His record and past statements,… http://t.co/CB6L4xYx
Twitter avatar JohnCornyn JohnCornyn Cornyn: “Worst Possible Message We Could Send to Our Friend Israel…is Chuck Hagel:” http://t.co/AGnl0IeR

Ook Lindsey Graham, een Republikein die met succes verzet bood tegen de nominatie van Susan Rice als minister van Buitenlandse Zaken, is sceptisch: “De president zoekt de confrontatie met deze nominatie.”

Twitter avatar GrahamBlog Lindsey Graham .@CNNsotu: Chuck Hagel for Defense Secretary “is an in your face nomination
Twitter avatar GrahamBlog Lindsey Graham .@CNNsotu: Chuck Hagel is “antagonistic” to the state of Israel”

Ook voor senator Joe Lieberman is Hagels visie op Iran een heikel punt zei hij onlangs op CNN:

“Voor mij is Iran een van de meest belangrijkste uitdagingen op buitenlandgebied. Chuck Hagel is consequent tegen economische sancties om het regime te veranderen. Maar zijn positie lijkt het me behoorlijk anders dan Obama voorstaat. Hagel zal hierover dus opheldering moeten geven.”

Homoseksuelen zijn agressief

En dan is er ook nog de opmerking van Hagel in 1998 waar de Democraten over vallen, toen hij tegen de benoeming van een homoseksuele diplomaat stemde. De man was volgens hem “openlijk en agressief homoseksueel”. Hagel bood vorige maand excuses aan voor die opmerking.

Obama zei zelf op NBC dat Hagel een ‘echte patriot’ is en dat hij geen reden ziet om Hagel te diskwalificeren als kandidaat voor het ministerie van Defensie. De president ziet de opmerking van Hagel en het excuus laatst juist als een teken van de veranderende houding het afgelopen decennium jegens homoseksuelen:

Veel onderscheiden sergeant in Vietnam

Hagel kreeg meerdere onderscheidingen voor zijn militaire verdiensten als sergeant in Vietnam. Hij vergeleek de oorlog in Irak met die in Vietnam: net als toen, vond Hagel, verloren de Amerikanen al snel het overzicht en overschatten ze hun invloed om de samenleving te veranderen. HBO History interviewde Hagel uitgebreid over zijn oorlogservaringen: