Coverliedjes, maar dan wel heel fijn

Pop

Sandra van Nieuwland: And More

Sandra van Nieuwland is het grootste geschenk dat The Voice of Holland de muziekliefhebber kan geven. De stem van Van Nieuwland, die in de halve finale werd weggestemd uit de talentenjacht, is zowel relaxed als spannend. Ze kan schallen en ingehouden koeren, in timing en frasering ontwijkt Van Nieuwland op ongeforceerde manier het gebaande pad.

Vorige week verscheen Van Nieuwlands debuut-cd And More die meteen op de eerste plaats terechtkwam. Op And More zingt ze, op één zelfgeschreven compositie na, liedjes van anderen. Bij Van Nieuwland klinken ze als nieuw.

In het klassieke ‘Ben’ bewandelt ze zijstraatjes die Michael Jackson zelf niet bedacht zou hebben; ‘A Night Like This’ van Caro Emerald krijgt Shirley Bassey-achtige allure; het vertraagde ‘Venus’ wordt gedragen door Van Nieuwlands vorstelijke uithalen; ‘Sing It Back’, bekend van de Britse triphopband Moloko, is hier een ijselijke soulballade. Zelfs een niet zo toepasselijk reggaeritme in Dolly Partons ‘Jolene’ wordt gecompenseerd door haar prachtige hoge buitelingen.

Toch is Sandra van Nieuwland, de 35-jarige zangeres uit Haarlem, een geschenk met een bijsmaak. Onder tijdsdruk greep ze voor And More naar bestaand repertoire. Zo kun je stellen dat we door de formule van X-Factor, The Voice, Idols en andere talentenshows opnieuw belanden in een tijdperk van vocalisten die andermans nummers interpreteren.

Het waren niet de minsten die in de jaren zestig de liedjes naar hun hand zetten – Dusty Springfield, Dionne Warwick, Petula Clark – maar door de baanbrekende arbeid van The Beatles en The Rolling Stones zijn we inmiddels gewend geraakt aan eigen vakmanschap of op zijn minst speciaal voor de artiest geschreven songs. Zangeressen als Iris Kroes (de vorige winnares van The Voice) en Sandra van Nieuwland zijn wat dat betreft nu een anachronistisch fenomeen.

Willen we terug naar de tijd dat artiesten afhankelijk waren van Artist&Repertoire-managers die liedjes voor ze uitzochten?

Willen we bekende nummers in een nieuw jasje, hoe charmant ook?

Het is al winst dat Van Nieuwland één eigen compositie op deze plaat uitvoert; Iris Kroes, de vorige winnares van The Voice, zong op haar dit jaar verschenen debuut-cd First uitsluitend covers.

‘Love You Less’, het door Van Nieuwland geschreven nummer, kreeg een doorsnee pianoarrangement en het refrein is wat krullerig, maar uit het nummer blijkt dat Van Nieuwland haar lome zangstem naar een lome melodie kan vertalen.

Daar willen we meer van horen.

Medewerker muziek