Clubs en ijshockeyers zijn het eens: NHL-seizoen kan eindelijk van start

114 dagen geleden had het seizoen in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL eigenlijk al moeten beginnen. Maar door een financieel conflict tussen de clubs en de spelers ging dat niet door. Nu lijkt er dan eindelijk een oplossing te zijn voor de ruzie tussen de ijshockeyende ‘miljonairs en de miljardairs’.

De spelers en de clubeigenaren in de NHL hebben dit weekeinde een akkoord bereikt over de inkomstenverdeling voor de komende tien jaar. De onderhandelingen duurden dit weekeinde zestien uur. Belangrijkste conclusie is dat de inkomsten voortaan gelijk worden verdeeld tussen de ijshockeyers en de verschillende clubs.

Eerder kregen de spelers nog 57 procent van de inkomsten en de clubeigenaren ‘slechts’ 43 procent. Lang wilden de spelers de voor hen gunstige verdeling behouden, maar nu heeft de spelersvakbond dan toch genoegen genomen met een gelijke verdeling van het geld.

Als beide partijen het voorstel officieel goedkeuren, is de lock-out voorbij en kan er toch nog een half seizoen worden gespeeld. De kans is groot dat er dan 48 wedstrijden worden afgewerkt in plaats van de gebruikelijke tachtig.

De laatste lock-out in de NHL was in het seizoen van 2004-2005. Toen kwamen de spelers en de clubeigenaren niet tot een akkoord over het maximale salaris dat spelers in de NHL mochten verdienen. Het hele seizoen werd toen afgelast.

Door de lock-out zochten diverse spelers uit de ijshockeycompetitie hun heil elders. Veel spelers gingen naar Scandinavië en Rusland. Dale Weise, aanvaller bij de Vancouver Canucks, kwam naar Tilburg om een paar maanden bij de Trappers te spelen. Weise zorgde voor een tijdelijke ijshockeyhype in Brabant. Donderdag meldt hij zich weer in Vancouver.