Chuck Hagel voorgedragen als nieuwe minister van Defensie in VS

President Obama tijdens de aankondiging van de kandidaten voor de posten van minister van Defensie (Chuck Hagel, links) en de nieuwe CIA-directeur (John Brennan, rechts). Foto AP / Charles Dharapak
President Obama tijdens de aankondiging van de kandidaten voor de posten van minister van Defensie (Chuck Hagel, links) en de nieuwe CIA-directeur (John Brennan, rechts). Foto AP / Charles Dharapak President Obama tijdens de aankondiging van de kandidaten voor de posten van minister van Defensie (Chuck Hagel, links) en de nieuwe CIA-directeur (John Brennan, rechts). Foto AP / Charles Dharapak

De Amerikaanse president Obama heeft de voormalige Republikeinse senator Chuck Hagel voorgedragen als nieuwe minister van Defensie. Hij volgt daarmee Leon Panetta op. Dat schrijft persbureau Reuters. Obama heeft John Brennan genomineerd als de nieuwe directeur van de CIA.

De voordrachten van Brennan en Hagel werden al verwacht. Volgens Obama vertegenwoordigt Hagel de “bipartisan tradition” die “meer nodig” is en is hij de “leider die onze troepen verdienen”. Het is nu wachten op de goedkeuring van de Senaat. Die zal met name voor de kandidatuur van Hagel lastiger liggen gezien zijn omstreden ideeën. Zijn visie op het buitenlandbeleid wordt niet door iedereen verwelkomd. Zo heeft hij zich kritisch uitgelaten over de Israëlische lobby en is hij een verklaard tegenstander van sancties tegen Iran om het nucleaire programma te stoppen.

Terugtrekking uit Afghanistan

Als Hagel minister van Defensie wordt, zal hij de terugtrekking uit Afghanistan moeten leiden en een flinke bezuinigingsoperatie moeten doorvoeren binnen de krijgsmacht. Het leger moet omgevormd tot een flexibeler organisatie om in te springen op regionale conflicten zoals in Syrië, Iran en Noord-Korea en terrorisme in Afrika.

Hoewel Hagel de invasie van Afghanistan na de aanslagen van 11 september in 2001 steunde, is hij door de jaren heen kritischer geworden over de Afghaanse missie. Hij heeft meermaals gezegd dat legers “bedoeld zijn om oorlogen uit te vechten en te winnen, niet om mislukte staten bijeen te houden”. Eerder dit jaar zei Hagel dat meer moet worden ingezet op diplomatie in Afghanistan, en dat de Amerikaanse bevolking de oorlog zat is.

Kennis van zaken

De voormalige senator voor Nebraska kent Obama al langer. Gedurende zijn tijd in de Senaat bouwden hij en Obama een persoonlijke relatie op, die werd versterkt tijdens hun gezamenlijke werkbezoeken aan het buitenland. Zijn kennis over de gang van zaken op Capitol Hill, en de bondgenoten die hij daar nog altijd heeft, zullen Hagel van pas komen als de Senaat zijn benoeming goedkeurt.

Obama en senator Chuck Hagel tijdens een werkbezoek aan Amman, Jordanië in 2008. Foto Reuters / Jim Young

Obama en senator Chuck Hagel tijdens een werkbezoek aan Amman, Jordanië in 2008. Foto Reuters / Jim YoungObama en senator Chuck Hagel tijdens een werkbezoek aan Amman, Jordanië in 2008. Foto Reuters / Jim Young

Volgens Loren Thompson van de denktank Lexington Institute weet Hagel hoe de politieke worst wordt gemaakt en staat hij bekend om zijn onconventionele ideeën, wat van pas zal komen als er moet worden bezuinigd:

“Hij is een veteraan die weet hoe het Congres werkt en op de hoogte is gebleven van de ontwikkelingen op het gebied van defensiebeleid. Hij heeft geen banden met de gevestigde orde en zal creatief nadenken over de manier waarop de Amerikaanse krijgsmacht moet worden gerund.”

Brennan is voorstander van dronevluchten

Brennan, die al 25 jaar bij de CIA werkte, is momenteel adviseur contraterrorisme en geldt als een voorstander en fel verdediger van de zogenoemde aanvallen met dronevliegtuigen. De 57-jarige Brennan was nauw betrokken bij de voorbereiding van de missie waarbij in 2011 Osama bin Laden werd gedood. Hij heeft ook een sleutelrol gespeeld bij de bestrijding van terroristen in Jemen en elders in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika.

Obama overwoog hem al na de verkiezingen van 2008 voor te dragen als CIA-chef, maar kwam daarvan terug toen hierover ophef ontstond onder Democraten. De CIA-adviseur werd in verband werd gebracht met de onder George W. Bush gebruikte ‘speciale verhoortechnieken’ voor vermeende terroristen zoals waterboarding. Brennan heeft altijd ontkend daar iets mee te maken te hebben gehad en sprak zich nadien tegen de verhoormethoden uit. Als zijn voordracht door de Senaat komt, volgt hij David Petreaus op. Die moest vorig jaar aftreden wegens een schandaal met zijn biografe en minnares.