Chinese krant komt in verzet tegen de censuur

De nieuwe machthebbers in China staan voor een eerste vuurproef in zake de persvrijheid, nu zo’n honderd journalisten van een prominent weekblad in staking zijn gegaan uit protest tegen het optreden van lokale functionarissen van de censuur.

Journalisten van Nánfang Zhoumo (Zuidelijk Weekblad) in de stad Guangdong eisen het aftreden van de lokale chef van de censuur nadat die een nieuwjaarsboodschap van de krant, waarin werd opgeroepen tot hervormingen en het garanderen van constitutionele rechten, van zijn potentieel explosieve lading had ontdaan. In plaats daarvan voegde hij een lofzang op de partij toe. Volgens de journalisten beseft de man onvoldoende dat er een nieuwe wind waait en gedraagt hij zich „dictatoriaal”.

Buiten het kantoor van de krant verzamelden zich vanmorgen aanhangers van het blad om hun steun met de redactie te betuigen. Ze hieven spandoeken omhoog met oproepen tot meer persvrijheid. Het blad staat bekend om zijn diepgravende reportages en om zijn bereidheid de grenzen van de persvrijheid te verkennen.

Voor zover bekend is het voor eerst dat het tot zo’n confrontatie van een krant met de autoriteiten komt. (BBC, Reuters)