CES 2013: high tech vork en meer gezonde gadgets

Als het maar connected is. Dat is het thema van gadgetbeurs CES dit jaar. Vrijwel elke nieuwe gadget is draadloos met smartphones en tablet pc’s te verbinden. Ondertussen hangen we ons zelf ook vol met sensoren; van wifi-weegschaal tot bluetooth-vork. Normaal gesproken blaakt de Consumer Electronics Show van optimisme. Maar in 2012 zijn de wereldwijde technologieuitgaven

HapiFork, de vork die je happen telt, opslaat en waarschuwt als je te gulzig bent

Als het maar connected is. Dat is het thema van gadgetbeurs CES dit jaar. Vrijwel elke nieuwe gadget is draadloos met smartphones en tablet pc’s te verbinden. Ondertussen hangen we ons zelf ook vol met sensoren; van wifi-weegschaal tot bluetooth-vork.

Normaal gesproken blaakt de Consumer Electronics Show van optimisme. Maar in 2012 zijn de wereldwijde technologieuitgaven met één procent gedaald  tot 1.085 miljard dollar en voor 2013 is een bescheiden groei van 4 procent begroot. De tv-verkopen gaan bergafwaarts en ook traditionele computers en laptops zijn minder in trek. Er zijn maar twee categorieën gadgets waarvan de verkoop groeit: smartphones en tablet pc’s. Daarom is alle hoop gericht op de mobiele markt. Shawn DuBravac leidt de onderzoeksafdeling van de Consumer Electronics Association en probeert de trend te duiden: “De smartphone is de viewfinder - de zoeker - waarmee we naar onze gedigitaliseerde wereld kijken. 65 procent van het telefoongebruik heeft niets met telefonie te maken.”

Dat zie je ook op de eerste presentaties voorafgaande aan de officiële CES-opening. Op CES Unveiled, een wat rommelige bloemlezing van wat er op de beursvloer te vinden is, zijn alle nieuwe apparaten connected: benaderbaar via internet, wifi, bluetooth of NFC.  Bijvoorbeeld om streaming muziek en video rond te sturen, de verlichting te bedienen, het weerstation te benaderen, energieverbruik te meten, je koffer te volgen of de auto op afstand te openen: er is altijd een app voor.

Niet alleen het huishouden, ook het menselijk lichaam hangt vol met digitale sensoren. De  (semi-) medische sector haakt gretig in op de mobiele rage. Enthousiaste sporters zijn al langer bezig hun prestaties vast te leggen met gps-sensoren, maar self tracking en self hacking dringt nu ook door tot de wereld van gewone - meestal iets te dikke - stervelingen.

De medische monitor

De HapiFork moet gezond eten bevorderen.De HapiFork moet gezond eten bevorderen.

Bij de stand van de HapiFork is het druk: mensen staan in de rij om een blik te werpen op een vork met bluetooth en usb-uitgang die de bewegingen vastlegt en meet. Een subtiele trilling en een controlelampje waarschuwen als je te snel eet. De prijs van de vork (in vijf vrolijke kleuren) komt vermoedelijk neer op 100 dollar, inclusief de smartphone-app die je helpt je eetgedrag te verbeteren. Het doet denken aan de 80bites app, die het aantal volle monden per dag moet beperken tot 80. De medewerker van HapiLabs gaf  zijn slimme vork een extra medisch tintje door in een witte doktersjas op te verschijnen.

Smart Body Analyzer met appSmart Body Analyzer met app

Nog zo’n medische gadget is de Smart Body Analyzer van Withings. Het is een weegschaal die behalve gewicht ook vetgehalte en hartslag meet. Daarnaast controleert de gadget de temperatuur en luchtkwaliteit in de (slaap-)kamer, onder meer op basis van het CO2-gehalte. Een gezonde nachtrust vergt  genoeg frisse lucht is. Dat wist grootmoeder al, maar nu ook de Smart Body Analyzer. Alle gegevens worden via bluetooth en wifi doorgegeven aan een smartphone-app.

De wereld volgens FitBug in een rebus gevat: een activiteitenmonitor maakt je gelukkigDe wereld volgens FitBug in een rebus gevat: een activiteitenmonitor maakt je gelukkig

De Fitbug toont sterke overeenkomsten met een Philips-project, DirectLife. Het is een kleine bewegingsmeter die je gedrag gedurende de hele dag bijhoudt en draadloos doorstuurt naar een smartphone. Uiteindelijk wordt je daar een gelukkiger mens van, denkt Fitbug. Of een gelukkige werkgever, want er is speciaal bedrijfsprogramma om het hele personeel met de FitBug af te helpen van overgewicht. We werden dik van al dat gehang achter de tv en de computer, nu kunnen we technologie ook eens een keer voor Iets Gezonds gebruiken.

Your body talks

De activiteitenmonitors  vallen onder mobiele gezondheidszorg (mhealth); een trend waarover al lang geschreven wordt maar die qua omzet nog in de kinderschoenen staat. In 2012 werd 1,3 miljard dollar aan mhealth besteed, dat is een fractie van de 6.000 miljard die we jaarlijks aan gezondheidszorg uitgeven. Aan de andere kant: als de massa via apps bewust leert omgaan met de eigen gezondheid, dan bespaart dat een hoop aan medische kosten. Zie het maar als preventieve telegeneeskunde.

BodyMedia meet inspanningen nauwkeurig door behalve bewegingen ook bij te houden hoeveel je zweet en hoe warm je huid is.BodyMedia meet inspanningen nauwkeurig door behalve bewegingen ook bij te houden hoeveel je zweet en hoe warm je huid is.

De werkelijke waarde in mhealth is dan ook niet de omzet aan sensoren en gadgets. Het gaat om de gegevens die mensen delen en bewaren. Dat weten ze ook bij Bodymedia, nog zo’n sensor met app die je activiteiten dag en nacht vastlegt: “Your body talks, we listen.”  

Vrijwillig jogroutes, slaapcycli en dagelijkse updates van je weegschaal op Facebook of Twitter posten valt nog onder de noemer ‘leuk’. Maar is het ook nog leuk als straks de verzekeringsmaatschappij je vraagt die data te delen? En mag je baas weten hoeveel stappen en happen je in je vrije tijd doet?

 

 

Een greep uit het overige CES-nieuws 
- Nvidia werkt aan een eigen gamecontroller op Android (Project Shield) en brengt een nieuwe Tegra 4 processor uit.
- Lenovo (nu marktleider in pc’s) komt met nieuwe opklapbare laptops en deze met afneembaar scherm
- Google heeft een serieuze concurrent voor Google Glass: Vuzix M100 is een slimme bril met augmented reality.
- Tijdens de afgelopen feestmaand werden in de VS 11 procent minder notebooks verkocht (de totale tech-verkopen daalden in dezelfde periode met 7 procent). Microsoft is ondertussen gestopt met zijn traditionele openingspresentatie van de CES.